Ny studie: Blåbrun färg är i själva verket enbart brun En pensel och en palett som används vid dekorationsmålning Foto: Pontus Lundahl SCANPIX

Satir Ny studie: Blåbrun färg är i själva verket enbart brun

Färglära Om man blandar färgerna blått och brunt blir resultatet att den blå färgen uppgår i den bruna och allt blir brunt. Det framgår av en forskningsstudie i färglära vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm.
+1
2
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1

Tidigare idag presenterade Karl Nilson, filosofie licentiat i grafisk konst, de senaste rönen inom modern färglära rörande de båda färgerna brunt och blått. I en kvantitativ studie har Nilson undersökt vad som händer om färgerna blandas samman med hjälp av en spatel på en i övrigt ren palett. Försöket har upprepats ett hundratal gånger med samma resultat, vilket enligt Nilson innebär att det nu kan betraktas som statistiskt säkerställt att en blåbrun färgblandning över tid resulterar i en enbart brun färg.

”Det bruna färgen är dominerande och blandar sig med den blå till dess att den ursprungliga blå nyansen är helt försvunnen. Slutresultatet blir istället en något djupare nyans av brunt än tidigare”, skriver Nilson i sin analys.

Exempelvis skulle den svenska flaggans utseende förvanskas om de klart blå fälten blandades med brunt.

Samma experiment har därefter upprepats med färgerna grön och röd, med ett snarlikt utfall. Allt blir brunt. En av avhandlingens slutsatser är att om man vill behålla den ursprungliga färgens klarhet och de värden som sagda färg representerar i samhället bör man undvika en sammanblandning med brun färg. Exempelvis skulle den svenska flaggans utseende förvanskas om de klart blå fälten blandades med brunt, menar Nilson.

– Det skulle bli en flagga som av betraktaren upplevs som smutsig och rent av motbjudande eftersom brunt i kombination med korsets gula färg för många förknippas med avföring, säger Nilson i en kommentar.

Resultatet i studien hoppas Karl Nilson kommer bringa klarhet i den förvirring som uppstått inom färgläran under den senaste tiden.

– Det finns ingen färg som heter blåbrun. Antingen kan en färg vara blå eller brun, men blandar man de båda färgerna så blir det bajs av alltsammans.

Avhandlingen ”Blåbrunt – från himmel till anus” diskuteras vid ett seminarium på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm på måndag kl 13.

Om skribenten
En jobbig värld av Lars Berge

Relaterad läsning

Hämtar fler artiklar