Så orkar du igenom den långdragna pandemin

Så orkar du igenom den långdragna pandemin

Arbetsmiljö Hur ska man orka fortsätta arbeta på distans och hålla sig isolerad? Psykologen och psykoterapeuten Giorgio Grossi och psykologen Kerstin Jeding delar med sig av sina bästa tips.
8 feb 2021 | 14:54
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Människor har nu levt under snart ett år i den kris som pandemin utgör. Hur kan vi klara krisen och vad kan vi göra för att må bättre när det inte finns ett slutdatum? Många människor oroar sig och stressen ökar i takt med att tiden går. I detta kan arbetslivets struktur hjälpa människor att orka med pandemin. Det menar psykologerna Giorgio Grossi och Kerstin Jeding som är aktuella med boken “Krisstress att hantera en pandemi, coronaoro och andra långvariga påfrestningar”. På ett seminarium som hölls av Akademikerförbundet SSR delade de med sig av forskning och tips på hur människor kan göra för att hantera pandemin och de långvariga påfrestningar som följer med den.

Pressbild N&K Giorgio Grossi

−Kriser uppstår när våra tidigare erfarenheter inte räcker till för att vi ska kunna hantera dem.

Exempel på kriser är traumatiska tider som pandemin eller att gå i pension, säger Giorgio Grossi som är docent i medicinsk psykologi och psykoterapeut och till vardags arbetar på stressmottagningen i Stockholm.

Struktur hjälper

Den som har förlorat jobbet och har blivit arbetslös kan ha hjälp av att skapa struktur för dagarna. Att söka jobb, röra på sig, äta och sova på regelbundna tider underlättar.

−Det är viktigt att inte behöva känna att du sätter livet på paus under pandemin. Det är inte konstigt att vi påverkas av oro för egen eller andras sjukdom, förändrade arbetsförhållanden eller arbetslöshet. Samtidigt tas mycket ifrån oss som aktiviteter utanför hemmet, sport, kultur och föreningsliv, säger Kerstin Jeding som har en doktorsexamen i arbetslivspsykologi.

Pressbild N&K Kerstin Jeding

Den som har ett arbete har fördelen att ha möten med kollegor, lunch och arbetstider som skapar struktur för dagen. Det gör det också lättare att behålla sömnrutiner, något som många annars har haft svårt med under pandemin. Att sömnsvårigheter har ökat kan ha flera orsaker, men en anledning är just avsaknaden av rutiner vilket har fått rubbade sömnvanor som följd.

−Distansarbetet har gjort att många människor sover längre, arbetar senare och inte gör skillnad mellan jobb och fritid på samma sätt. Dessutom har rekommendationerna varit att inte gå på gym och liknande för att minska smittspridningen. Avsaknaden av motion bidrar också till sämre sömn, säger Kerstin Jeding.

Förändra långsamt för att må bättre

Den som känner att pandemin har gjort att man mår sämre kan med små steg hitta tillbaka till en bättre balans och till att må bättre, menar Giorgio Grossi.

Nyhetsbrev

−Träna inte sent på kvällen och håll inte på med jobb precis innan du ska sova. Gör det till din livsstil att prioritera sömnen, säger Giorgio Grossi.

Kerstin Jeding menar att det handlar om att förändra stegvis för att lyckas.

En digital fika eller aw med kollegorna kan vara avgörande för att bryta mönstret och isoleringen

−Jag kallar det för myrstegsprincipen. Börja långsamt med den lilla förändringen som du kan göra redan idag, säger Kerstin Jeding.

Tips för att ta sig igenom pandemin:

Acceptera oron, men begränsa den till en kort stund om dagen.

Regelbunden aktivitet som arbete, studier eller jobbsökande.

Struktur, hitta balansen mellan sömn, vila och aktivitet.

Träffa andra människor, var social digitalt eller genom att ses med avstånd utomhus.

Fokusera på det som känns meningsfullt.

+ Expandera

Den som känner att den isolerat sig för mycket under det senaste året kan bryta mönstret genom att ta kontakt med vänner, arbetskamrater eller släktingar.

−Det är lätt att glömma att man kan ta initiativ och bryta ensamheten, men det går, säger Kerstin Jeding.

Genom att ringa en kollega, föreslå en promenad med en vän eller koppla upp sig för ett fikamöte går det att skapa en tillvaro med mindre oro.

−En digital fika eller aw med kollegorna kan vara avgörande för att bryta mönstret och isoleringen, säger Kerstin Jeding.

8 feb 2021 | 14:54

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev