Rättegång mot spanska strejkande inledd Bild från demonstrationen för de åtta åtalade. Banderollen lyder "Vi är inte åtta utan tusentals. Cándido Méndez är tre från vänster.

Rättegång mot spanska strejkande inledd

Strejkrätt Över åtta års fängelse för deltagande i en strejk. Det kan bli domen i den rättegång som inleddes i Madrid i dag mot fackliga medlemmar som deltog i utlyst generalstrejk. Demokratin angrips i Spanien säger centrala fackliga organisationer.
Gert Lundstedt
9 feb 2016 | 16:01
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Idag tisdag inleddes i Madrid rättegången mot åtta fackföreningsmedlemmar där åklagaren yrkar på åtta år och tre månaders fängelse för var och en. De åtta demonstrerade utanför spanska Airbus mot ändringar i arbetsrätten som den då socialdemokratiska regeringen hade förslagit. Manifestationen ägde rum i samband med en generalstrejk i september 2010. De åtta åtalas med stöd av artikel 315.3 i spansk strafflag för bland annat våld mot tjänsteman och försök att hindra arbetare vid Airbus att gå till sina jobb. Anklagelser som försvaret tillbakavisar och menar att rättegången istället är ett angrepp på strejkrätten, en rätt som garanteras i den spanska konstitutionen liksom i EU:s fördrag och ILO:s konvention 87.

Inför rättegången hade de fackliga centralorganisationerna UGT (som samlar främst tjänstemän) och CCOO (som organiserar arbetare) kallat till en manifestation som startade vid Airbus fabrik på John Lennonavenyn och slutade vid domstolen för att där visa de åtta åtalade sitt stöd. Liknande manifestationer mot rättegången och för strejkrätten är utlysta under hela veckan runt om i Spanien.
Helena Segovia på UGT:s pressavdelning har en hektisk dag med att koordinera manifestationer runt om i landet. Hon har precis kommit tillbaka från demonstrationståget som gått till rättssalen och uppskattar att drygt tusen personer gick med.

”Undantagstillstånd när det gäller frihet och demokrati”

Eftersom UGT:s ledning är i rätten och på manifestationer runt om i landet är det inte möjligt för Arbetsvärlden att få en direktkommentar. Istället hänvisar Helena Segovia till fackets Twitterkonto där generalsekreteraren Cándido Méndez gör ett uttalande för journalisterna på trappan utanför domstolen:

– Försvaret av friheten och demokratin är en gemensam sak för de fler än elva miljoner spanska arbetstagare som fackförbunden representerar när vi försvarar de åtta oskyldiga vid Airbus. Vi befinner oss i ett undantagstillstånd vad gäller friheternas och demokratins välbefinnande i Spanien, friheter och demokrati som vi rätt och slätt försvarar. Vi är bestörta över situationen, och därför har de åtta vid Airbus och fler än 300 fackliga medlemmarna blivit en symbol för behovet av förnyelse av demokratin och den sociala situationen i Spanien.

Ytterligare 300 ska ställas inför rätta

De fler än 300 arbetstagare Cándido Méndez refererar till är de som deltagit i strejker och nu väntar på att ställas inför rätta enligt artikel 315.3. Ett lagrum de fackliga organisationerna menar att den ännu sittande borgerliga regeringen (ny regering är ännu inte utsedd efter valet i december) använder för att angripa strejkrätten och arbetstagarnas rättigheter. Dessutom har alltså arbetsrätten försämrats, och en ny lag, den så kallade Ley Mordaza (munkavlelagen), som trädde i kraft förra året gör det bland annat möjligt att utdöma dryga böter för till exempel den som demonstrerar utanför parlamentet.

Så nästa utlysta manifestation i Madrid om ett par dagar kommer inte att äga rum där berättar Helena Segovia, som hoppas att det då inte bara kommer dryga tusen utan många tusen demonstranter.

Omfattande försämringar i arbetsrätten

Omöjligt är det inte med tanke på situationen i Spanien. Landet drabbades hårt av den ekonomisk krisen. Arbetslösheten ligger fortsatt rekordhögt enligt Eurostats senaste rapport: 20,8 procent (46 procent för unga under 25 år). Samtidigt minskade antalet kollektivavtal med en tredjedel mellan 2009 och 2012 som TCO:s rapport Kränkningar av fackliga rättigheter i Europa visar.

Försämringarna i arbetsrätten har varit omfattande och det har till exempel blivit lättare att avskeda, liksom att tillfälliga anställningar har ökat drastiskt. Förändringar som dels drivits igenom av Trojkan (Europeiska centralbanken, EU-kommissionen och IMF), dels av både den tidigare socialdemokratiska men framför allt sittande borgerliga regeringen. Förändringar mot vilka de åtta åtalade alltså protesterade och nu riskerar över åtta års fängelse för.

Gert Lundstedt

/ Kontakta skribenten

9 feb 2016 | 16:01

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev