Friande dom för spanjorerna som åtalats för strejk Foto: F Loriente
Efter rättegången. De två männen till höger var bland de åtalade, mannen till vänster är aktiv i centralorganisationen CCOO.

Friande dom för spanjorerna som åtalats för strejk

Strejkrätt Alla åtta åtalade går fria efter att den uppmärksammade rättegången avslutats. En viktig seger för facket, som fortsätter att jobba för att en antifacklig lag från Francotiden ska avskaffas.
Gert Lundstedt
18 feb 2016
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

De åtta fackanslutna i Spanien som i förra veckan ställdes inför rätta efter en generalstrejk frikänns alla ifrån samtliga anklagelser. En fällande dom hade hotat strejkrätten menar de fackliga centralorganisationerna. Åklagaren yrkade på drygt åtta års fängelse för var och en av de åtalade för våld mot tjänsteman och försök att hindra arbetare vid Airbus att gå till sina jobb i samband med generalstrejken. Åklagaren stödde sig på ett lagutrymme från diktaturen under Franco – artikel 315.3 – som förbjuder att med tvång få någon att inleda eller fortsätta en strejk.
Domstolen underkände åklagarens bevisning helt. Två av de åtalade friades på alla punkter, medan rätten ansåg bevisningen mot övriga bristande. Efter att inte ha använts på decennier har artikel 315.3 nu plötsligt plockats fram och lett till att flera fackanslutna redan dömts medan andra väntar på rättegång, totalt runt 300 personer. Vilket fått de fackliga centralorganisationerna UGT och CCOO (som organiserar tjänstemän respektive arbetare) att kampanja och demonstrera mot den antifackliga lagstiftningen.

Hoppas på nya regeringen

Centralorganisationerna ser domen som en stor seger, och förhoppningar finns nu att en ny regering avskaffar lagen. Just nu pågår besvärliga regeringsförhandlingar efter parlamentsvalet i december. Socialisterna (PSOE) som leder förhandlingarna har lovat avskaffa lagen, likaså det nya partiet Podemos som nästan är lika stort som socialisterna.

Toni Ferrer, ett ledande namn i den fackliga centralorganisationen UGT, säger efter domen i ett uttalande på organisationens hemsida:

– Avskaffandet av artikel 315.3 i strafflagen är nödvändigt och får inte dröja längre. Det måste i sin tur leda till en översyn av alla domar som redan vunnit laga kraft, så att ingen i det här landet ska behöva utstå fängelsestraff eller tvingas avstå ifrån sin grundläggande rättighet att strejka.

Gert Lundstedt

/ Kontakta skribenten

18 feb 2016

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar