Privata vårdgivare ska omfattas av offentlighetsprincipen Foto: Erik G Svensson/TT

Privata vårdgivare ska omfattas av offentlighetsprincipen

Välfärd Privata utförare av offentligt finansierad vård och omsorg ska lämna ut handlingar på samma sätt som myndigheter, föreslår en ny statlig utredning.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Offentlighetsprincipen ska vara densamma för alla som utför offentligt finansierad vård och omsorg, oavsett om den är privat eller inom landsting eller kommun. Det föreslår en statlig utredning som redovisades i dag måndag. Detta skulle innebära att även privata företag är skyldiga att registrera alla handlingar, och att skyndsamt lämna ut dem till den som begär att få titta på dem. Det är samma regler som gäller för myndigheter i dag.

Vårdföretagarna: Gör mer skada än nytta

– Vi behöver absolut större transparens vad gäller till exempel kvalitet, ägande och anställningsvillkor, men det här förslaget kommer tyvärr att göra mer skada än nytta, säger Håkan Tenelius, näringspolitisk chef på Vårdföretagarna.

Förslaget landar fel, menar han. Inte minst för att det leder till en ökad administrativ börda för små vårdföretag.

– Det är någonting helt annat att driva en liten vårdcentral än ett helt landsting. Det som i stället borde komma till är en bra kvalitetsredovisning, till exempel genom webbplatser. På så sätt kan patienter och brukare få enkel tillgång till information.

En av många utredningar om privata välfärdsbolag

Just den här utredningen har endast sett över vad som ska gälla för utlämnande av offentliga handlingar. Parallellt pågår flera andra statliga utredningar kring offentlighetsprincip för privata utförare av offentligt finansierad verksamhet. Bland annat föreslog regeringen i början av september att samma meddelarskydd ska gälla för alla som arbetar inom offentligfinansierad skola, vård och omsorg, oavsett om verksamheten är privat eller inte.

Bestämmelserna föreslås träda i kraft 2019. Här kan du läsa hela utredningen.

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar