Oppositionen vill satsa mer på välfärden Nooshi Dadgostar (V) och Magdalena Andersson (S) presenterade skuggbudgetar med välfärdssatsningar. Foto: TT

Oppositionen vill satsa mer på välfärden

Skuggbudgetar Socialdemokraterna och Vänsterpartiet lägger fokus i höstens skuggbudgetar på välfärden. Pengarna tas bland annat från högre skatt för höginkomsttagare. Vänsterpartiet säger sig också vilja stötta utvecklandet av en folkelbil.
22 nov 2022
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Socialdemokraterna presenterade i måndags de viktigaste satsningarna i sin skuggbudget och Vänsterpartiet lade på tisdagen fram hela sitt budgetförslag.

Socialdemokraterna låter bli att räkna upp brytpunkten för statlig inkomstskatt med inflationen från dryga 46 000 till dryga 51 000, vilket ger 10 miljarder till statskassan jämfört med regeringens och Sverigedemokraternas budget.

Pengarna läggs till stor del på generella statsbidrag till kommunerna. Regeringen lade sex miljarder, en summa som Socialdemokraterna vill dubbla.

− Utan de här pengarna kan det bli antingen uppsägningar eller att man inte återanställer när personer går i pension eller slutar, sa Magdalena Andersson på pressträffen.

Förutom 12 miljarder till kommunerna läggs 1 miljard extra på likvärdighetsbidraget till skolor jämfört med regeringens budget.

Vänsterpartiet: 33 miljarder till välfärd

Vänsterpartiet satsar istället 33 miljarder på välfärden enligt sitt pressmeddelande.

Vänsterpartiet vill låta riksdagen ta ställning till brytpunkten för statlig inkomstskatt.

Vänsterpartiet vill att krisens bördor fördelas rättvist.

”Det gör vi genom att i vår budget skjuta till de resurser välfärden behöver, så att det inte blir några neddragningar i vård, skola och omsorg. Det gör vi genom att se till att vanliga familjer och hushåll klarar sig så bra som möjligt, genom bland annat en stärkt a-kassa och höjda pensioner”, säger Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar i ett pressmeddelande.

Höjda skatter

Partiet vill höja skatten för personer som tjänar över 62 000 kronor i månaden, vilket ger dryga 8 miljarder till statskassan. Återinförd arvs- och gåvoskatt ger ytterligare knappt 4 miljarder.

Ytterligare 10 miljarder kommer från ökad beskattning på utdelning från fåmansbolag.

En avtrappning av jobbskatteavdraget från 43 000 kronor i månaden ger 8 miljarder och återinförd fastighetsskatt knappa 4 miljarder.

Partiet vill sänka skatten för sjuka och arbetslösa med 7 miljarder.

Satsning på arbetsmarknadspolitiska program

Inom arbetsmarknadsområdet föreslås att Arbetsförmedlingens förvaltningsanslag med 1,5 miljarder jämfört med regeringens budget 2023 för att sedan öka kommande år.

Kostnader för arbetsmarknadspolitiska program höjs med 2,5 miljarder nästa år jämfört med regeringens budget. Bidragen till arbetslöshetsersättning och aktivitetsstöd ökar kraftigt med dryga 8 miljarder 2023.

Vänsterpartiets skuggbudget innehåller också klimatåtgärder och 12 miljarder läggs på sänkta (”halverade”) priser i kollektivtrafiken. Vänsterpartiet vill också införa ett nytt elbilsstöd som ger högre stöd åt billigare elbilar vilket ska ”stimulera framtagandetav en ny folkelbil”.

Relaterad läsning

Om skribenten
Chefredaktör
Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar