Efter helgens uttalande i Dagens industri från moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson att om Alliansen vinner valet i höst kommer det att bli förändringar i lagen om anställningsskydd, Las, har reaktionerna varit starka från inte minst fackföreningsrörelsen.
Det är dock fortfarande osäkert vilka förändringar det i praktiken skulle innebära. Som Arbetsvärlden har visat tidigare, är partierna inte helt överens om hur man vill ändra i lagstiftningen.
Nu visar en Novus-undersökning bland TCO-medlemmar med olika partisympatier att inte heller väljarbasen tycks vara ense med partiet Moderaterna. Det visar sig att en majoritet i undersökningen, 54 procent, är positiva till dagens turordningsreglerna, och mindre än en fjärdedel är negativa. Bland moderaternas egna väljare inom TCO-kollektivet ställer sig 40 procent ganska eller mycket positiva till turordningsreglerna, jämfört med 28 procent som är negativa.
– Att ändra turordningsreglerna är ingen valvinnare, säger Samuel Engblom, samhällspolitisk chef på TCO, till Arbetsvärlden med anledning av undersökningens resultat. En majoritet har en positiv eller mycket positiv inställning till turordningsreglerna, likadant ser det ut bland moderaternas väljare och ibland centerns och kd:s väljare är det dött lopp.
Turordningsregler och det svenska omställningssystemet är alldeles för viktigt för att användas som verktyg för att blidka en intern partiopinion
I stället kan moderaternas drag handla om att internt demonstrera avstånd från den politik som fördes under Reinfeldts och Anna Kinberg Batras tid, gissar han, och det är i så fall mycket problematiskt.
– Turordningsregler och det svenska omställningssystemet är alldeles för viktigt för att användas som verktyg för att blidka en intern partiopinion.
”Ett stort misstag”
Han är övertygad om att moderaternas drag är ett stort misstag.
– För det första: att ändra i turordningsreglerna löser inte problemen med främst bristen på kompetens. Det andra skälen är att det hotar omställningen – vi behöver en positiv inställning till omställning i arbetslivet och det ger Las och turordningsregler. Men skulle vi möta nästa lågkonjunktur med försvagade omställningsavtal har tjänstemännen svagare ställning än i dag.
I Novusundersökningen fick TCO-medlemmarna även frågan om de tror att ett försvagat anställningsskydd skulle minska eller öka konkurrenskraften. Här syns tydligare politiska skillnader: bland de som röstar på S, V, MP eller FI anser 45 procent att konkurrenskraften skulle minska om Las skulle försvagas, och 6 procent att konkurrenskraften skulle öka. Bland alliansväljarna tror 15 procent att konkurrenskraften skulle minska med försvagat anställningsskydd, medan 30 procent tror att konkurrenskraften skulle öka.