Ny Novus: Många moderatväljare gillar turordningsreglerna Moderaternas Elisabeth Svantesson, ekonomiskpolitisk talesperson (M) Foto: Alexander Larsson Vierth / TT

Ny Novus: Många moderatväljare gillar turordningsreglerna

Las – Turordningsregler och omställningssystem är alldeles för viktigt för att användas till att blidka en intern partiopinion hos moderaterna, säger TCO:s Samuel Engblom i dag och fortsätter kritiken mot Moderaternas utspel om att ändra Las. TCO:s egen Novusundersökning visar dessutom att partiet saknar stöd hos egna väljare i frågan.
6 feb 2018 | 11:40
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Efter helgens uttalande i Dagens industri från moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson att om Alliansen vinner valet i höst kommer det att bli förändringar i lagen om anställningsskydd, Las, har reaktionerna varit starka från inte minst fackföreningsrörelsen.

Det är dock fortfarande osäkert vilka förändringar det i praktiken skulle innebära. Som Arbetsvärlden har visat tidigare, är partierna inte helt överens om hur man vill ändra i lagstiftningen.

Nu visar en Novus-undersökning bland TCO-medlemmar med olika partisympatier att inte heller väljarbasen tycks vara ense med partiet Moderaterna. Det visar sig att en majoritet i undersökningen, 54 procent, är positiva till dagens turordningsreglerna, och mindre än en fjärdedel är negativa. Bland moderaternas egna väljare inom TCO-kollektivet ställer sig 40 procent ganska eller mycket positiva till turordningsreglerna, jämfört med 28 procent som är negativa.

– Att ändra turordningsreglerna är ingen valvinnare, säger Samuel Engblom, samhällspolitisk chef på TCO, till Arbetsvärlden med anledning av undersökningens resultat. En majoritet har en positiv eller mycket positiv inställning till turordningsreglerna, likadant ser det ut bland moderaternas väljare och ibland centerns och kd:s väljare är det dött lopp.

Turordningsregler och det svenska omställningssystemet är alldeles för viktigt för att användas som verktyg för att blidka en intern partiopinion

I stället kan moderaternas drag handla om att internt demonstrera avstånd från den politik som fördes under Reinfeldts och Anna Kinberg Batras tid, gissar han, och det är i så fall mycket problematiskt.

– Turordningsregler och det svenska omställningssystemet är alldeles för viktigt för att användas som verktyg för att blidka en intern partiopinion.

”Ett stort misstag”

Han är övertygad om att moderaternas drag är ett stort misstag.

– För det första: att ändra i turordningsreglerna löser inte problemen med främst bristen på kompetens. Det andra skälen är att det hotar omställningen – vi behöver en positiv inställning till omställning i arbetslivet och det ger Las och turordningsregler. Men skulle vi möta nästa lågkonjunktur med försvagade omställningsavtal har tjänstemännen svagare ställning än i dag.

I Novusundersökningen fick TCO-medlemmarna även frågan om de tror att ett försvagat anställningsskydd skulle minska eller öka konkurrenskraften. Här syns tydligare politiska skillnader: bland de som röstar på S, V, MP eller FI anser 45 procent att konkurrenskraften skulle minska om Las skulle försvagas, och 6 procent att konkurrenskraften skulle öka. Bland alliansväljarna tror 15 procent att konkurrenskraften skulle minska med försvagat anställningsskydd, medan 30 procent tror att konkurrenskraften skulle öka.

6 feb 2018 | 11:40
Om skribenten
Tf chefredaktör

Relaterad läsning

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
  1. Av Patrik Karlsson 8 feb 2018:

    Den här artikeln väcker många frågor. Låt mig delge några funderingar;

    1. ”TCO:s egen Novusundersökning visar dessutom att partiet saknar stöd hos egna väljare i frågan.” – Ok, detta går att uttrycka om det finns två personer bland alla som röstar på ett parti, som inte delar partiets ställningstagande. Vad är då värdet av att skriva om det om inte syftet är att ge en vinklad bild?
    2. Första frågans formulering ”Vilken är din inställning till de så kallade turordningsreglerna” – säger ju ingenting om vad TCO medlemmarna tycker om förändringar av turordningsreglerna. Dessutom är det tveksamt om det går att dra slutsatsen ”… partiet saknar stöd hos egna väljare i frågan.” baserat på resultat av denna fråga, som alltså inte handlar om förändrade turordningsregler.
    3. I artikeln skriver ni ”…54 procent, är positiva till dagens turordningsreglerna…”. Av diagram 1 tolkar jag att denna siffra dras upp av att de svarande som sympatiserar med S, V eller Mp i högre utsträckning måste ha en positiv inställning till turordningsreglerna, än bland de fem partier som finns redovisade i diagram 1. Jag skulle uppskatta, baserat på de värden som framgår av diagram 1 att andelen som svarar ”positivt” bland TCO:s medlemmar som sympatiserar med allianspartierna, kanske motsvarande värde blir cirka 36-37%. Alltså lite drygt var tredje TCO medlem med sympatier för något av allianspartierna har en positiv inställning till turordningsreglerna. Nära 2 av 3 TCO medlemmar som röstar på ett alliansparti förhåller sig neutral eller negativ till turordningsreglerna – detta tycker jag är den riktigt intressanta slutsatsen. Stödet för turordningsreglerna bland TCO:s medlemmar som sympatiserar med allianspartierna kan tolkas vara riktigt svagt.
    4. Samuel Engbloms kommentarer och spekulationer är ju hans tolkningar av resultaten och det framgår ju av texten. Men, relationen mellan diskussionen om förändrade turordningsregler och ”… möta nästa lågkonjunktur med försvagade omställningsavtal har tjänstemännen svagare ställning än i dag” är mycket otydlig.
    5. Fråga 2 är ju tydligt negativt formulerad. ”… försvaga anställningsskyddet i lagen…”. Förändrade turordningsregler behöver inte med nödvändighet leda till ett försvagat anställningsskydd. Forskare har dömt ut det svenska anställningsskyddet som att det ”..inte tjänar sitt syfte”. Det går alltså att argumentera för att förändrade turordningsregler inte leder till varken sämre trygghet eller ”försvagat anställningsskydd”. Sannolikt hade utfallet blivit ett helt annat om frågan istället hade formulerats mer neutralt.

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev