Allianspartierna och SD vill ändra turordningsreglerna En politisk majoritet vill göra ingrepp i turordningsreglerna i Las. Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Allianspartierna och SD vill ändra turordningsreglerna

Las De borgerliga partierna i riksdagen är eniga om att turordningsreglerna i lagen om anställningsskydd, Las, behöver ändras. Också Sverigedemokraterna ser behov av ändringar i lagstiftningen, med utökade undantag från principen om sist in, först ut. Ett orosmoment som får facken att ryta ifrån.
23 okt 2017 | 15:07
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Moderaterna beslutade på sin arbetsstämma att partiet ska rucka på turordningsreglerna i Las så att ”turordningen i högre grad ska baseras på kompetens” snarare än anställningstid. Arbetsgivarna ska alltså få bättre möjligheter att välja vilka anställda som blir kvar när verksamheten behöver skära ner på arbetsstyrkan, men exakt hur lagen ska ändras är inte klarlagt.

Turordningsreglerna

I 22 § Las anges hur turordningen ska utformas när en arbetsgivare behöver säga upp personal till följd av arbetsbrist. Huvudprincipen är att arbetsgivaren ska gå efter de anställdas sammanlagda anställningstid, det vill säga "sist in, först ut". Arbetsgivare på företag med högst 10 anställda kan dock välja att undanta två anställda som bedöms nödvändiga för verksamheten från turordningsreglerna.

Om arbetsgivaren har flera driftsenheter görs en separat turordning för varje enhet.

+ Expandera

Redan i dag kräver Las att arbetstagaren ska vara kapabel att utföra arbetsuppgifterna för att omfattas av turordningsreglerna. Arbetsgivare och fack förhandlar också ofta om delar i turordningsreglerna, vilket gör dem flexibla.

Centern vill inspirera allianspartierna

Under årets Almedalsvecka gjorde Centerpartiets ledare Annie Lööf rubriker när hon presenterade sitt partis förslag om att helt slopa turordningsreglerna för små- och medelstora företag som har upp till 50 anställda.

Annie Lööf sade till DN att frågan var principiellt viktig och uttryckte redan då förhoppningar om att få med sig övriga Alliansen – men förslaget nobbades av Moderaternas dåvarande partiledare Anna Kinberg Batra, som gick i sin föregångare Fredrik Reinfeldts fotspår med strategin att inte angripa anställningstryggheten. Med den nya moderatledaren Ulf Kristersson har partiet dock svängt.

Liberalerna har också som politik att luckra upp turordningsreglerna

Under den gångna helgen samlades också Kristdemokraterna till riksting i Uppsala där en motion att avskaffa Las lades fram – och röstades ner. Däremot driver Kristdemokraterna redan sedan rikstinget 2015 på för att undantagen från turordningsreglerna i Las utvidgas så att företag, oavsett storlek, ska kunna undanta fyra personer från turordningsreglerna vid uppsägning. I dag finns möjlighet för företag med högst tio anställda att undanta två personer från turordningsreglerna.

L vill införa ”uppsägningsavgift”

Liberalerna har också som politik att luckra upp turordningsreglerna och ”utgå ifrån kompetens” snarare än tid på jobbet. I stället för anställningstrygghet som följd av långa år i tjänst vill partiet införa en ”uppsägningsavgift” som kompensation när anställda blir uppsagda till följd av arbetsbrist.

Sverigedemokraterna har linjen att turordningsreglerna kom till på en arbetsmarknad med mindre rörlighet än i dag och i den meningen behöver uppdateras – partiet vill i likhet med Kristdemokraterna utöka företagens möjligheter att göra undantag från turordningsreglerna. SD vill låta arbetsgivarna undanta fem anställda från turordningsreglerna.

Facken ryter ifrån

Det finns alltså redan i dag en parlamentarisk majoritet för att göra ingrepp i Las och luckra upp turordningsreglerna, även om det inte finns någon enighet bland partierna om hur och hur mycket.

Hotet mot turordningsreglerna har väckt starka reaktioner från fackrörelsen som ser att förhandlingsmedel kan tas ur deras händer.

DN debatt på söndagen gick TCO:s ordförande Eva Nordmark tillsammans med TCO:s samtliga förbundsordförande ut med ett krav på att politikerna ska hålla sig borta från turordningsreglerna. Att tumma på dem skulle inte minst försämra fackens möjligheter att förhandla om bra omställningsavtal för att hjälpa medarbetare vidare vid arbetsbrist.

23 okt 2017 | 15:07

Relaterad läsning

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
  1. Av Jag heter Hassan Al-zaib Naina 13 maj 2020:

    Jag håller inte med, slopa hela LAS!

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev