Norden stänger portarna för Tesla Nu stoppar även finländska hamnfacket AKT lastning och lossning av Tesla-bilar. Sedan den 7 november är Tesla även blockerad i Svenska hamnar. Bilden visar blockadvakter i Malmö hamn. Foto: Johan Nilsson, Nora Lorek/TT

Norden stänger portarna för Tesla

Tesla Finska transportfacket AKT kommer inte släppa in nya Tesla-bilar i hamnarna. Sedan både Danmarks och Norges fack tagit samma beslut stängs företagets port in i Sverige.
8 dec 2023 | 13:14
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
2
+1
1

Så länge hamnarbetaren är fackligt ansluten stängs alla portar till Sverige för Tesla om två veckor. På torsdagen varslade finska transportfacket AKT att de kommer vägra lossa och lasta Tesla-bilar i landets hamnar. Detta i sympati med IF Metalls konflikt med Tesla om kollektivavtal.

–  IF Metall och de Svenska arbetarna har AKT:s fulla stöd. Att vi har kollektivavtal är en avgörande del av den nordiska modellen och vi fack stödjer varandra, säger Ismo Kokko, ordförande för AKT i ett pressmeddelande. 

Blockaden mot Tesla-bilar med destination Sverige kommer att inledas den 20 december.

– Hamnarbetarna kommer ta reda på om någon av bilarna ska till Sverige. I så fall lämnas de kvar på fartyget, säger fackets kommunikationschef Sini Silvan till Dagens Arbete

Därmed sällar sig de finska organiserade hamnarbetarna till de svenska, danska och norska. Både danska 3F och norska Fellesforbundet varslade både tidigare i veckan om samma åtgärder. 

– Det var ett enkelt beslut att ställa sig i samma led som de norska och danska transportfacken, säger Sini Silvan till Dagens Arbete.

8 dec 2023 | 13:14

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev