Tesla-striden sprider sig över Öresund Om två veckor kommer inga Teslabilar köras av yrkeschaufförer över Öresund. Foto: Johan Nilsson/TT

Tesla-striden sprider sig över Öresund

Tesla Nu ger sig Danmarks största fackförbund in i den svenska Tesla-strejken. 3F Transport varslar om sympatiåtgärder i danska hamnar och på vägarna. Och en före detta högt uppsatt chef på Tesla tror inte att bolaget tar sig vinnande ur konflikten.
5 dec 2023 | 10:41
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
3

Det danska fackförbundet 3F Transport, som organiserar drygt 262 000 anställda kommer att gå ut i sympatiåtgärder med svenska IF Metalls strid mot elbilsjätten Tesla. Det rapporterar danska TV2. Strejken i Sverige är inne på sin sjätte vecka.

Varslet handlar om hamnarbetare och chaufförer. De kommer inte ta emot eller transportera Tesla-bilar som ska till Sverige. Stridsåtgärden träder i kraft om 14 dagar.

– Även om man är en av de rikaste människorna i världen kan man inte bara skapa sina egna regler. Vi har avtal på arbetsmarknaderna i Norden och dem måste man följa om man vill göra affärer här, säger 3F Transports ordförande Jan Villadsen till tv-kanalen.

Tidigare Tesla-chef: ”Tesla kommer förlora”

Danska TV2 har även pratat med Esben Pedersen som var skandinavisk försäljningschef på Tesla från 2008 till 2013, och bolagets kommunikationsdirektör fram till 2016.

– Jag tror inte att Elon Musk egentligen bryr sig om en svensk tekniker får 500 eller 700 svenska kronor i timmen. Men det handlar om att han tappar sin smidighet. Om han måste kämpa mot ett fackförbund varje gång han byter riktning, då förlorar han sin rörelsefrihet. Jag tror att det är vad han är mest bekymrad över.

– Jag tror att oavsett hur det går så kommer Tesla att förlora det här fallet på ett eller annat sätt, avslutar Esben Pedersen till TV2.

Enligt TT kände IF Metall till 3F Transports planer, men vill inte svara på vilka andra fackförbund man samtalar med om ytterligare sympatiåtgärder i de nordiska länderna.

5 dec 2023 | 10:41
Om skribenten
Reporter på Arbetsvärlden

Relaterad läsning

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
  1. Länkad till från fastighetsfolket.se - "Tidslinje: Så ledde konflikten mellan Tesla och facken fram till strejken – Fastighetsfolket" 11 dec 2023:
    […] Tidningen Elektrikern, Publikt, Transportarbetaren, SR Ekot, Arbetet, Dagens Arena, Wikipedia, Yle, Arbetsvärlden, TV2, […] - Läs hela texten här

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev