Nazist ringde mansplainingakuten – ”fick dem att svettas”

Nazist ringde mansplainingakuten – ”fick dem att svettas”

PR Högerextrema personer har varit aktiva kring Unionens mansplainingkampanj. En nazist ringde telefonjouren och "fick dem att svettas".
2 dec 2016 | 15:18
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

När Arbetsvärldens skrev om hur Unionens mansplainingakut blev nedringd av förklarande män fick det stor spridning.

Många blev upprörda över att telefonlinjen blockerades, men i den högerextrema miljön firade man.mansplaining3pixlad

Arbetsvärlden tog hjälp av den antirasistiska stiftelsen Expo för att göra snabb Facebookresearch om huruvida den högerextrema miljön varit aktiv kring Unionens kampanj.

En man som själv på Facebook lägger ut en uppdatering att han ringt mansplainingakuten och ”fick dem att svettas”, är aktiv nazist i miljön runt  Nordiska motståndsrörelsen, enligt Expo.

När han på sin Facebooksida länkar till Arbetsvärldens artikel om att telefonlinjen lockar män som är motståndare till kampanjen, skriver han ”Mission accomplished”.

Jag fick själv prata med män och som undrade hur vi kunde engagera oss i mansplaning när det var ett större problem med massinvandring från en patriarkal kultur. Och att det var ett större problem att judarna ägde medierna.

När Unionen ursprungligen lade ut nyheten om sin mansplainingakut på Facebook den 14 november, finns två aktiva nazister och en person som talat på den antimuslimska Folkets demonstration i Borlänge med och kommenterar inlägget. Personerna skriver bland annat att de själva gått ur Unionen och informerar andra hur man kan avsluta sitt medlemskap.

Peter Tai Christensen är Unionens likabehandlingsexpert.

Har du upplevt att män som ringt mansplaningakuten varit organiserade?

− Det har funnits uppmaningar på Twitter att ringa akuten om man varit upprörd, säger Peter Tai Christensen.

Hur reagerar du på att nazister varit aktiva i anslutning till kampanjen?

− Vi har inte kollat upp folk, utan försökt bemöta kritiken och svara respektfullt. Vi har tagit bort inlägg om man gått över gränsen.

− Jag satt själv i jouren. Jag fick själv prata med män och som undrade hur vi kunde engagera oss i mansplaning när det var ett större problem med massinvandring från en patriarkal kultur. Och att det var ett större problem att judarna ägde medierna.

Har kampanjen lyckats nå sin målgrupp, universitetsstuderande och särskilt kvinnor?

− Kampanjen har genom sitt genomslag skapat en medvetenhet kring mansplaining och hur det tar sig uttryck på jobbet. Det har varit lyckat. Det finns en grupp som är positiv och en grupp som är negativ men vad tycker de som är mittemellan? Det får vår utvärdering visa.

2 dec 2016 | 15:18
Om skribenten
Chefredaktör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar