Medlemsföretag kritiserar Almegas SD-kontakter Almegas vd Anna-Karin Hatt. Foto: Henrik Ishihara

Medlemsföretag kritiserar Almegas SD-kontakter

Almega har fått synpunkter på sin lobbying mot Sverigedemokraterna. Organisationen är redan pressad av en medlem som överväger att lämna, internt missnöje och flexpensioner.
7 dec 2016 | 14:40
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Almegas medarbetares stolthet och engagemang över att arbeta på Almega minskar kraftigt. Det visar en färsk medarbetarundersökning på tjänsteföretagens arbetsgivarorganisation, enligt Dagens Industri.

Förtroendet för ledningen är också svagt, enligt DI.

Missnöjet kan ha att göra med Almegas kontakter med Sverigedemokraterna för att påverka dem i frågan om upphandlingsregler.

”Det har inkommit synpunkter från medlemsföretag”, säger en representant för ett medlemsförbund till DI.

− Några medlemsföretag hörde av sig med kritiska frågor. Väldigt många fler med motsatt ingång i frågan, säger Almegas näringspolitiska chef Ulf Lindberg till Arbetsvärlden.

Till råga på detta överväger Bemanningsföretagen om de ska lämna Almega och ansluta sig till någon annan arbetsgivarförening, som till exempel Teknikföretagen. Styrelsen ”utvärderar olika alternativ”, säger ordförande Lars Forseth till Dagens industri, efter ett krismöte i måndags.

Almega har på sistone också fått ge med sig i frågan om flexpensioner. Efter att som ensamt arbetsgivarförbund ha stått emot flexpensioner fick man vika sig för det interna trycket i Svenskt Näringsliv från Teknikföretagen, samt fackförbundet Unionens strejkhot och hot om att omförhandla ITP-avtalet. Just nu pågår förhandlingar om den exakta utformningen av flexpensioner som ska vara klara senast den 15 december.

Artikeln är korrigerad: I en tidigare version av artikel stod att synpunkter på SD-kontakter kommit från medlemsförbund. Korrekt är att synpunker inkommit från medlemsföretag.

7 dec 2016 | 14:40
Om skribenten
Chefredaktör

Relaterad läsning

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
  1. Av Renaldo Tirone 14 dec 2016:

    Stödet till SD i upphandlingsfrågan ligger helt i linje med vad Almega beskriver som ”vårt uppdrag”, åtminstone inom IT/telekom där man skriver följande: Driva på och underlätta digitalisering av Sverige, b.la genom prioritering av den politiska agendan. Sammantaget vara motor för Sverige. I Almegas målformulering står det: en konkurrenskraftig och Innovativ IT/telekombransch i världsklass kräver lånsiktig stabilitet och tydliga spelregler. Inte ord om den svenska modellen eller kollektivavtal så långt ögat når. Kan bara tolka detta som att genom politisk påverkan vrida lönespiralen i Sverige nedåt. Med ett fortsatt inflöde av företag från andra länder utan svenska kollektivavtal för att pressa ner lönebilden. Lätt att förstå att svenska företag som tror på den svenska modellen och som är medlemmar i Almega och har kollektivavtal överväger att lämna Almega.

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar