Medborgarlön diskuteras i Silicon Valley I Silicon Valley diskuteras framtidens arbetsmarknad, medborgarlön och överflödiga mellanchefer. Foto: AP Photo/Marcio Jose Sanchez

Medborgarlön diskuteras i Silicon Valley

Digitalisering I digitaliseringens hjärtland, Silicon Valley i Kalifornien, samlas spetskompetens inom IT från hela världen för att utveckla framtidens tekniker. Och debatten om teknikens effekter på samhället är i högsta grad levande: medborgarlön och meningslösa jobb är några frågor som blivit aktuella.
Gert Lundstedt
15 maj 2017 | 10:11
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Föränderlig geografi var rubriken när det amerikanska Institute for the Future nyligen gjorde sin årliga framtidsspaning. Forskare och deltagare möttes i Silicon Valley och diskuterade förändringar de närmaste tio åren, inte minst på arbetsmarknaden.

– Genomgående var att osäkerhet, instabilitet och sårbarhet ökar. För individen och mellan människor, institutionellt och geografiskt. Och med rejäla knäckar på alla plan vad gäller tillit, säger Futurions kommunikationsansvarige Per Lagerström som var på plats.

Fast svensk tillit står sig stark även internationellt visade det sig.

– Vi är förknippade med den. Den är avundsvärd och något vi måste fortsätta att värna, odla och förnya.

Så när Per Lagerström vid en workshop sammanfattade Sverige med orden In Sweden we have a system, möttes han av instämmanden:

– De sa att det är det vi känner igen från Sverige, att ni har allt på plats.

I den svenska debatten pratar man om enkla jobb, inte meningslösa jobb. Men det gör man i den amerikanska debatten.

Något som underminerar tillit och diskuterades på tvådagarsmötet – där representanter från organisationer, företag och det politiska livet deltog – var meningslösa jobb.

– Det pratades om vad som ska göras med alla de som blir över på den amerikanska arbetsmarknaden. Det var inte upplyftande.

– I den svenska debatten pratar man om enkla jobb, inte meningslösa jobb. Men det gör man i den amerikanska debatten.

Överflödiga mellanchefer

De meningslösa jobben finns, enligt diskussionerna på konferensen, bland annat alltför många mellanchefer vars uppgift är att kontrollera vad andra gör.

– Det handlar om miljoner amerikaner. Här står man inför en stor omstrukturering.

En omstrukturering Sverige redan gått igenom även om det även finns mellanchefer här.

– Svenskt arbetsliv är så mycket mindre hierarkiskt. Det ska vi vara glada för och ta vara på.

Bortrationaliserade hierarkier i svenskt arbetsliv relaterar Per Lagerström tillbaka till Jan Carlzons omdebatterade bok Riv pyramiderna från 1985. Men att bortrationalisera mellanchefer är förstås inget man gör utan att hela arbetslivet förändras. Med Carlzons rivna pyramider växte också ansvaret, i en plattare organisation försvann inte bara mellancheferna utan en rad andra arbeten underställda mellancheferna.

Den som varit på restaurang i USA vet att man som gäst har ett hov av uppassare omkring bordet. I Sverige sköts det av en person, och serveringspersonal hjälper varandra. Så ser ett effektivare arbetsliv med rivna pyramider ut.

Samtidigt menade chefen för framtidsinstitutet att medborgarlön aldrig kommer att kunna utjämna klyftorna.

Miljoner amerikaner med meningslösa jobb kommer alltså att stå utan jobb. Men vad ska de leva av när de blir av med jobben? Här var medborgarlön ett hett spår på konferensen.

– Diskussionen om medborgarlön var hur levande som helst. Samtidigt menade chefen för framtidsinstitutet att medborgarlön aldrig kommer att kunna utjämna klyftorna.

Så andra inkomstmöjligheter diskuterades också. Per Lagerström visar en bild från konferensen på sin mobil. En handled med ett armband, och den hånfulla – eller ironiska – texten: Basic Income Data Farmer.

– Om du har en dålig basinkomst kan du sätta på dig ett sådant här armband, sälja dina medicinska data och tjäna upp till 2 000 dollar per år.

– Det här är inget osannolikt scenario. Tvärtom. Redan nu såg vi riktade kampanjer i tunnelbanan om att låna ut sin kropp för tester av nya bromsmediciner.

Ytterligare exempel på biinkomster som togs upp vid ett konferensseminarium var smarta toaletter.

– Toalettbristen i världen är ett gigantiskt folkhälsoproblem. Om medicin- och hälsoindustrin får tillgång till mer medicinska data är de beredda att investera i infrastrukturen för toaletter.

Ett helt annat sätt att tänka kring vad arbete är menar Per Lagerström.

– Jag bajsar, jag tar blodprover… Det blev så uppenbart att en sådan här diskussion frodas i ett system som saknar det vi har.

Icke-hierarkisk arbetsmarknad en styrka

Och för att inte hamna där, menar han, måste även vi bli bättre på att försvara tillit och en icke-hierarkisk arbetsmarknad utmanad av en globaliserad ekonomi; allra helst i ett litet och exportberoende land som Sverige.

– Ta den överhettade IT-sektorn. Där oroar man sig för att konkurrentbolaget ska rycka de bästa medarbetarna.

Här, menar han, måste tänkas i ekosystem istället för egosystem; att företag sinsemellan gemensamt delar på mycket, för att sedan adderar egna innovationer på toppen av det.

– Det skulle göra oss så mycket mer framgångsrika och konkurrenskraftiga.

Han beskriver det som just ett ekosystem där några är bra på en typ av tjänster, andra på en typ av utveckling.

Vi återvänder till konferensen i Silicon Valley, som sammanfattad låter som en mörk framtidsvision vad gäller jobb och arbetsmarknad. Per Lagerström håller inte med:

– Nej, de som var där var progressiva människor. Bekymrade men beredda att göra något åt det. Det är bättre att vara bekymrad och vilja göra något åt det, än att ha skygglappar.

Att Futurion var på plats har sin förklaring i att tankesmedjan är medlem i 10 Year Forecast Initiative.

Att Futurion var på plats har sin förklaring i att tankesmedjan är medlem i 10 Year Forecast Initiative.

– Som ger tillgång till trendspaningar och framtidsanalyser och platser på den årliga framtidskonferensen där vi knyter kontakter och utbyter erfarenheter.

Vilket i sin tur ger lärdomar och insikter att ta med sig hem, i år bland annat om hur de kommande åren blir allt mer osäkra och instabila.

– Och hur begreppet resiliens, förmågan till återhämtning och anpassning, blir avgörande både för individer, företag, städer och länder. Och som svensk blir man också påmind om den digitala plattformsbaserade ekonomins effekter på länder med olika typer av system.

Lärdomar som sedan förs vidare.

– Erfarenheterna väver vi på olika sätt in i vårt analys- och utåtriktade arbete. Impulser från andra länder och sammanhang är helt nödvändigt för att vi bättre ska förstå hur vår omvärldsberoende arbetsmarknad kommer att utvecklas.

Gert Lundstedt
15 maj 2017 | 10:11

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev