Höjning av CSN-ränta möter kritik från facken – men regeringen försvarar förslaget Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning, anser att fackens kritik mot räntehöjningen av CSN är överdriven. Foto: Claudio Bresciani/TT kod 10090

Höjning av CSN-ränta möter kritik från facken – men regeringen försvarar förslaget

Utbildning Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning, försvarar den planerade höjningen av CSN-räntan som kritiserats hårt av såväl TCO som Saco. Men hon säger att hon själv gärna sett att omställningsstödet hade finansierats av näringslivet.
22 sep 2021 | 14:25
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
5
+1
0

Under veckan har det riktats hård kritik mot regeringens förslag om en höjning av CSN-räntan, vilken delvis ska finansiera det så kallade omställningsstödet.

Räntan planerar att höjas från 0,05 procent till ungefär 0,5. Det innebär att vissa personer kan komma att behöva betala upp till 2 000 kronor mer om året till CSN, och att avbetalningstiden förlängs med ett år.

Både Saco och TCO är positiva till omställningsstödsreformen i stort, men menar att den föreslagna finansieringsmodellen riskerar att avskräcka folk från att studera vidare på högskola eller universitet.

Enligt Sofia Hylander, chef för ekonomi och arbetsmarknad på TCO, ställer förslaget studentgrupper mot varandra – genom att vanliga studenter alltså ska bekosta det utökade studiestödet för personer som vill studera vidare mitt i livet – och Sacos ordförande Göran Arrius säger att finansieringsmodellen kan leda till en social snedrekrytering på lärosätena.

Håller inte med om brösttoner från Saco

Nu svarar Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning, på kritiken. Hon finner den överdriven.

– Jag välkomnar det ökade engagemanget från förbunden gällande breddad rekrytering till våra lärosäten, och det vore bra med ett engagemang för att berätta för fler om de oerhört generösa möjligheter som studiemedelsystemet erbjuder. Men jag är inte lika orolig som SACO att det skulle vara den förändrade räntemodellen i ett redan förmånligt studiemedelssystem som får personer från icke-akademiska hem och mindre välbeställda förhållanden att studera vidare. Det finns andra orsaker som väger tyngre, säger Matilda Ernkrans och fortsätter:

– Förut var det hela skattekollektivet som betalade för vårt fantastiska studiesystem, och nu flyttar vi över en liten del av detta till de personer som har tagit del av våra förmånliga studiesystem, vilket har gett dem en starkare ställning på arbetsmarknaden.

Näringslivet kunde betala mer

Matilda Ernkrans understryker att återbetalningsmodellen även i fortsättningen kommer att vara lika generös som tidigare, såtillvida att man inte kommer att behöva betala tillbaka på sina lån om man är arbetslös och liknande. Men även fast hon pekar på fördelarna med finansieringsmodellen påpekar hon flera gånger att hon såsom varande socialdemokrat gärna hade sett att reformen finansierats på andra sätt.

– Som socialdemokrat kan jag tycka att näringslivet kunde betala lite mer eller att vi kunde höja skatten för att bekosta reformen. Men det finns inte på bordet. Min första prioritet är att budgeten ska röstas igenom av riksdagen och parterna har inte kunnat enas om ett annat förslag än det vi nu går fram med, säger Matilda Ernkrans.

Har du tagit intryck av fackens kritik gentemot finansieringsmodellen?

– Vi fortsätter samtalen med parterna om hur vi ska förverkliga hela paketet. Men med respekt för kritiken måste vi ta den här efterlängtade strukturreformen igenom riksdagen. Och jag tror att parterna har respekt för att denna reform, som kommer att kosta mellan 6 och 9 miljarder, måste finansieras.

De förstår nog att den måste finansieras. Men det är just finansieringsmodellen de motsätter sig.

– Jag vill understryka att jag är väldigt glad och stolt över den strukturreform som vi faktiskt gör nu, och att vi har ett generöst studiemedelssystem som nu kommer att göras ännu bättre med det här omställningsstudiestödet. Sedan förstår jag att man kan vara kritisk till hur det delvis finansieras, och jag som socialdemokrat hade som sagt inte haft något emot om näringslivet hade varit med och finansierat den. Men vi måste utgå från vad parterna är överens om.

Varken TCO eller Saco kände till att ni planerade att höja räntan innan ni presenterade reformförslaget.

– Hela paketet har varit ute på remiss och där har arbetsmarknadens parter fått ge sina synpunkter på förslaget. Och vi fortsätter att jobba nära parterna. Och jag vet att både TCO och Saco tycker att det här är en fantastisk reform som de försökt få till stånd i flera decennier.

Du anser alltså inte att olika studiegrupper ställs mot varandra genom er planerade finansiering?

– Nej, det är inte min bild. Jag kan förstå kritiken, men det är inte min bild. Vi gör ett redan generöst system ännu bättre, och även med en förändrad räntemodell så är detta ett system som är mycket förmånligt.

Om parterna skulle presentera en i deras tycke bättre finansieringsmodell, skulle ni då kunna tänka er att backa från räntehöjningsförslaget?

– Jag tror att finansministern tacksamt tar emot förslag på en finansieringsmodell som alla parter är överens om, säger Matilda Ernkrans.

22 sep 2021 | 14:25
Om skribenten
reporter

Relaterad läsning

Visa artikelns 2 kommentarer
Kommentera
  1. Av vattenkran 9 nov 2021:

    Hej bra inlägg fortsätt så 🙂

  2. Av Sara 30 nov 2021:

    Då får dom som bestämmer ta bort expeditions avgiften som tas varje månad på 150 kr.

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev