Höjda räntor på CSN väcker fackliga protester På den här direkta frågan var det tolv procent som svarade att de inte hade påbörjat kompletterande pedagogisk utbildning om de inte fått det högre studiebidraget, enligt CSN. Foto: Jessica Gow / TT

Höjda räntor på CSN väcker fackliga protester

Arbetsmarknad Saco kommer att göra allt i sin makt för att stoppa regeringens förslag om en räntehöjning på svenskars studieskulder. Det säger centralorganisationens ordförande Göran Arrius, som liksom TCO anser att regeringen bör slänga den tilltänkta finansieringsmodellen på soptippen.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
2
+1
2
+1
1

Regeringen lovar ett så kallat omställningsstöd för att göra det enklare för personer att studera vidare mitt i livet. Reformen läggs fram som en konsekvens av den överenskommelse som träffats mellan Svenskt näringsliv, PTK, Kommunal och IF Metall.

Enligt regeringens ska detta delvis finansieras av att räntan på CSN-lån höjs för alla personer som har tagit studielån efter 1989. Den planerade höjningen ligger på 900 procent, vilket innebär att den ska höjas från 0,05 procent till ungefär 0,5.

Det är fel att man använder sig av folk som har tagit studielån som kassako för att finansiera reformen

Detta är en finansieringsmetod som har väckt ont blod.

I torsdags förra veckan lanserade organisationen Skiftet ett upprop mot åtgärden, riktad direkt mot Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning.

Fel att använda skuldsatta som kassako

På Skiftets hemsida beskriver organisationen att räntehöjningen kan komma att innebära att många kan bli tvungna att betala av ett- till tvåtusen kronor mer om året för sina studieskulder, vilket riskerar att slå mot personer från knappa ekonomiska förhållanden.

– Dessutom förlängs avbetalningstiden, och vi tycker att det är fel att man använder sig av folk som har tagit studielån som kassako för att finansiera reformen, säger Christian Tengblad, kampanjare på Skiftet till Arbetsvärlden

I skrivande stund har omkring 8 200 personer skrivit under på organisationens upprop. Och de betänkligheter som Skiftet hyser gentemot regeringens finansieringsmodell återfinns även inom den fackliga världen.

Vi tycker att det är väldigt märkligt att ställa olika studentgrupper mot varandra

– Det här är ett genuint dumt förslag, och vi kommer att göra allt i vår makt för att det inte ska gå igenom, säger Göran Arrius, ordförande för Saco.

Varken Saco eller TCO hade informerats i förväg om hur regeringen avsåg att bekosta reformen. Och Göran Arrius säger att finansieringsmodellen på ett olyckligt vis ställer olika grupper mot varandra.

– Det är bra att det skapas ett system för omställning under yrkeslivet, och det ska gälla alla grupper i samhället. Men att lägga notan på akademiker, det är helt tokigt, säger Göran Arrius och fortsätter:

– Sverige ska vara en kunskapsnation, det är bra för samhället om vi har en välutbildad befolkning, så därför ska vi uppmuntra folk att studera vidare. Det här får direkt motsatt effekt.

Riskerar att avskräcka unga

Göran Arrius tror att de ökade kostnaderna riskerar att avskräcka personer från mindre välbeställda förhållanden att läsa vidare på universitet eller högskola. Därtill tror han att den aviserade finansieringsmetoden kan göra folk obenägna att inleda studier av fruktan att politiker i framtiden ska få för sig att höja CSN-räntan i syfte att betala för nya reformer.

– Det kommer att leda till en snedvridning på lärosätena, säger Göran Arrius.

Sofia Hylander, chef för ekonomi och arbetsmarknad på TCO, instämmer i kritiken och beskriver räntehöjningen som orättvis.

– Omställningsstudiestödet är mycket välkommet och efterlängtat, men att finansiera det genom att höja räntan på studielånen är ett dåligt förslag. I dagens allmänt dåliga ränteläge motsvarar 0,5 procentenheter en kraftig ökning och det riskerar att avskräcka unga från högre studier, säger Sofia Hylander.

Det här är ett genuint dumt förslag, och vi kommer att göra allt i vår makt för att det inte ska gå igenom

Exakt hur omställningsstödet bör finansieras har TCO i dag inget färdigt svar på. Men Sofia Hylander säger att man från organisationens håll kommer att arbeta för att den föreslagna finansieringsmodellen ska slopas.

– Vi tycker att det är märkligt att ställa olika studentgrupper mot varandra. Finansieringen av omställningsstudiestödet bör inte ske på ett sätt som försvagar kompetensförsörjningen i en annan ände, vilket tyvärr konsekvensen av detta skulle bli, säger Sofia Hylander.

Regeringens budget presenteras i sin helhet den 20 september.

Om skribenten
reporter

Relaterad läsning

Visa artikelns 4 kommentarer
Kommentera
 1. Av Ulla 7 okt 2021:

  Kommer förslaget direkt från S, eller är det ett av kraven MP eller C ställt för att godkänna budgeten?

 2. Av Amir 7 okt 2021:

  Om räntan höjs då slutar jag studera vidare och börjar jag jobba direkt hur ska jag skaffa pengar som student och betala bara hela mitt liv oändlig räntan? bättre sälja droger än studera inte värt att utbilda mig längre.

 3. Av Robin 17 okt 2021:

  Hur tänker man när man höjer räntan med 1.000%?

 4. Länkad till från handelssite.wordpress.com - "Mer arbetsplatsnära kompetensutveckling helt nödvändigt" 19 okt 2021:
  […] finns mycket att säga om vikten av ett starkt anställningsskydd och vikten av låga ekonomiska trösklar för att börja plugga. Tyvärr har frågan om kompetensutveckling blivit tätt sammankopplad med frågan om vilket […] - Läs hela texten här

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar