Många avstår från att sjukanmäla sig på semestern Få väljer att sjukanmäla sig från jobbet på semestern, trots att möjligheten finns. Foto: Björn Larsson Ask / SvD

Många avstår från att sjukanmäla sig på semestern

Sjukpenning Arbetstagare har samma rätt till sjukpenning och vab under semesterledighet som under en vanlig arbetsvecka, ändå är det många som låter bli att sjukanmäla sig på semestern, visar en undersökning av Randstad/Sifo.
25 jun 2020 | 09:48
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Trots att tre av fyra vet om att de har rätt till sjukpenning om de blir sjuka är det bara 23 procent som uppger att de sjukanmält sig eller vabbat på semestern. Det visar en Sifoundersökning som gjorts på uppdrag av bemanningsföretaget Randstad.

Hela 36 procent uppger att de aldrig begärt sjukpenning under semestern trots att de vet om att de har rätt till det, medan 41 procent säger att de inte varit sjuka eller behövt vabba.

 

 

Kvinnorna är något bättre på att ta ut sjuklön under semestern: cirka 28 procent av kvinnorna har gjort det medan siffran för männen ligger på 17 procent. Kvinnorna har också bättre kännedom om sina rättigheter, 78 procent jämfört med 73 procent av männen.

Kännedomen blir också högre med åldern. Av personer som är mellan 18–34 år gamla svarar 63 procent att de känner till regelverket, en siffra som stiger till 81 procent för åldersgruppen 35–49 år och 84 procent för åldersgruppen 50–65 år.

Slopad karensdag

Med anledning av coronaviruset har regeringen beslutat om tillfällig ersättning av karensdag, vilket innebär att den som blir sjuk kan söka om ersättning för karensavdraget från Försäkringskassan. Ersättningen är ett schablonbelopp på 804 kronor före skatt

25 jun 2020 | 09:48

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev