Svenskt Näringsliv har ställt sig kritiska till förslag om 35-timmars vecka sänkt arbetstid som kommit från både politiskt och fackligt håll. Men på arbetsgivarnas kontor jobbar de inte 40 timmar utan mellan 32 och 37 timmar i veckan, rapporterar DN. Nu stämmer LO in i den kritiska kör i sociala medier som kallar arbetsgivarorganisationen för hycklare.
”Hörde vi hyckleri?”, skriver LO i en post på deras officiella facebook-konto och bifogar en bild på DN-artikeln.
”Vi tycker att även svetsaren och barnskötaren ska ha rimliga arbetstider så att både jobb och privatliv funkar.”, skriver LO i facebookposten.
Fyra dagars arbetsvecka på sommaren
Det var i förra veckan som DN kollade upp vilken avtalad arbetstid som gäller i Svenskt Näringslivs egen organisation. Under större delen av året arbetar de 37,5 timmar i veckan på arbetsgivarnas huvudkontor. Men under juni, juli och augusti sänks den ytterligare till 32,5, det vill säga fyra dagar i veckan.
Men samtidigt har organisationens företrädare kritiserat motparten LO:s och Socialdemokraternas förslag på sänkt arbetstid för resten av sveriges anställda.
LO: Alla borde jobba mindre
”Det är såklart bra för Svenskt Näringslivs anställda att de har lyckats förhandla fram kortare arbetstid. Men det märkliga är kanske organisationens kraftiga motstånd mot att fler grupper också ska få det. LO jobbar för att alla arbetargrupper ska få samma arbetstidsförkortning som tjänstemännen på Svenskt Näringsliv redan har”, skriver LO:s Jens Lundberg, pressekreterare.
I DN har LO:s ordförande kallat situationen för ”penibel”.
– Det är klart att jag förstår att det kan se lite penibelt ut för Svenskt Näringsliv. Att dom som högst vrålar om hur omöjligt det är att förkorta arbetstiden för fler vanliga svenska arbetare själva har arbetstidsförkortning, sade Johan Lindholm till tidningen.
Svenskt Näringsliv: Lagstiftning är oansvarigt
Till Arbetsvärlden hänvisar Svenskt Näringsliv pressavdelning till HR-chefen Anni Holmgrens förtydligande att det som kritiserats inte är generell arbetstidsförkortning utan att förslag om att det skulle regleras i lag. Det vore ”oansvarigt”, skriver hon till DN.
”Svenskt Näringslivs linje är att arbetstiden även fortsatt ska vara en förhandlingsfråga.”, skrev hon till DN.
Men när vice vd:arna Mattias Dahl och Karin Johansson kritiserade förslaget i en debattartikel i våras, fokuserade de i huvudsak på effekterna av att det arbetas mindre, inte om det var lagstadgat eller ej. Då skrev de: ”35-timmarsvecka skulle vara förödande för svensk ekonomi.”
”Ett införande kommer att skada både välfärden och konkurrenskraften. Det är kort och gott oansvarigt.”, skrev de i debattartikeln i DN.