”Samrådet för arbetsmarknadslagstiftning” är namnet på den grupp där LO, Svenskt näringsliv och PTK ska ha ett tätare samarbeta med regeringen. Detta enligt en intern rapport skriven av Sveriges tidigare EU-ambassadör Lars Danielsson.
Bakgrunden är den lagstiftning som kommit från EU på arbetsmarknadsområdet. Minimilöner, lönetransparens och regler om dygnsvila är exempel på senare tids EU-lagstiftning.
Påverka lagstiftning
Parterna har därför tagit fram ett förslag på hur de ska kringgå den utrikessekretess som hindrar regeringskansliet att dela med sig av viss information. Parterna ska därmed få information om nya direktiv är på gång samt kunna påverka lagstiftning när nya direktiv ska implementeras i svensk lag, enligt uppgifterna i Arbetet.
Arbetsvärlden har tidigare rapporterat om särskilda arbetsgrupper som inrättats kring minimilöner, lönetransparens och plattformsdirektiv, där parterna belagts med munkavle för att kunna ta del av hemligstämplad information från EU-förhandlingar.
Offentlig sektor inte inbjuden
Men offentlig sektor lämnas utanför enligt rapporten, trots att risken är uppenbar att ”viktiga parter upplever sig exkluderade och ifrågasätter lösningen”. Sveriges kommuner och regioner och Arbetsgivarverket bjuds inte in i gruppen, med argumentet att parterna i privat sektor redan har ett etablerat samarbete inom Arbetsmarknadens EU-råd, AER.
Ett bredare forum för information och dialog skapas istället, dit Saco, TCO, SKR, Fremia med flera bjuds in. Forumet ska samlas en gång i kvartalet.
”Det bredare forumet bör vara det som betonas i den externa kommunikationen”, enligt rapporten. Parterna har inget intresse av att samrådet, som har mer ”operativ karaktär”, blir synligt utåt, skriver Arbetet. ”Tvärtom, ju mer det bredare forumet är synligt, desto större tyngd upplevs det åtnjuta”, enligt rapporten.
ST: ”Otillfredsställande förslag”
Fackförbundet ST organiserar anställda i staten och statliga bolag. Fackets ordförande Britta Lejon dömer ut den nya gruppen och menar att det inte kommer fungera utan att hela arbetsmarknaden är med.
– Jag trodde inte regeringskansliet skulle tycka det var så bra idé eftersom det inte inkluderar hela arbetsmarknaden, säger hon till Arbetsvärlden om den nya gruppen.
ST:s kritik delas av SKR, menar hon.
– Det är ett otillfredsställande förslag. Det kommer inte funka. Jag vet också att SKR inte kommer att acceptera det här, säger Britta Lejon.
– Det går inte att ha en beredning av lagstiftningsförslag om inte hela arbetsmarknaden är med – man måste höra hela arbetsmarknaden innan man kommer med förslag.
Vision: ”Vill inte stänga några dörrar”
Fackförbundet Vision organiserar anställda i offentlig sektor men också i privat offentligfinansierad sektor.
– Eftersom vi är en del av PTK så har vi varit med i processen. Det behövs mer synkning mellan regeringen och arbetsmarknadens parter. Arbetsmarknadens EU-råd har fungerat bra, säger Oskar Pettersson, biträdande förhandlingschef på Vision.
Han menar att offentlig sektor kan gå med på sikt.
– Vi vill inte stänga några dörrar utan den här typen av samråd ska vara anpassade till hela arbetsmarknaden. Förhoppningen är att hela arbetsmarknaden ska bli en del av det om intresse finns från regeringens håll.
LO, PTK och Svenskt Näringsliv ska nu förankra sitt förslag, och har bjudit in företrädare för regeringen för samtal, skriver Arbetet.