Arbetsförmedlingen presenterade sin prognos över tillgång och efterfrågan på arbetskraft inom olika yrken på svensk arbetsmarknad 2016 och på längre sikt. Bilden av svensk arbetsmarknad som presenterades är ljus.
– Jobben finns både inom privata och offentliga tjänster och inom yrken som kräver såväl gymnasie- som högskoleutbildning. Det finns goda möjligheter till etablering på arbetsmarknaden, konstaterade analytikern Håkan Gustafsson när prognosen presenterades på måndagen.
Nyanlända saknas i prognosen
Det ökade antalet nyanlända förra året påverkar efterfrågan på yrkesgrupper som socialsekreterare och lärare. Men i prognosen över tillgången på arbetskraft tas ingen hänsyn alls till de som anlänt till Sverige under hösten 2015, varken till vilken betydelse de har för arbetskraftens storlek eller hur deras ankomst kan påverka bristerna inom olika yrken på lite sikt.
Så det stora antalet nyanlända som kom i förra året finns inte med i era prognoser?
– Nej, de finns inte med någonstans. Inte ens i den nya befolkningsprognos som SCB gjorde i oktober, den gäller inte, den heller. Och sedan kom beslutet om det nya regelverket med tillfälliga uppehållstillstånd, tillsammans gör det att det blir omöjligt att göra den typen av prognoser, berättar Håkan Gustafsson för Arbetsvärlden.
Behöver nettoinvandring
Arbetsförmedlingen har vid flera tillfällen påpekat att Sverige behöver en nettoinvandring för att säkra välfärden. Alltsedan 2008 har den inrikes födda arbetskraften minskat.
Svårt att göra prognos för asylsökande
På torsdagen presenterade Migrationsverket sin nya prognos över antalet asylsökande under 2016. Huvudscenariot är att 100 000 personer kommer att söka asyl i Sverige under året. Men Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson menar i ett pressmeddelande i dag att "det går knappast att tala om någon prognos längre, framtiden bygger helt och hållet på politiska beslut".
– Jag tycker att det är ett allmänt problem att kartläggningen inte görs tidigare, redan när man ansöker om uppehållstillstånd.
Läs hela prognosen på Arbetsförmedlingens webbplats.