Som journalist upprepar man sig, i alla fall om man har ett någorlunda avgränsat bevakningsområde under en längre period. Själv har jag på den här tidningen publicerat ett antal artiklar på temat stress och ökade sjukskrivningar framför allt inom kontaktyrken.
Så när vi den här veckan publicerar nya artiklar på samma tema, är det inte bara för att den omtalade föreskriften för organisatorisk och social arbetsmiljö, så kallade OSA, fyller ett år i morgon.
Nej, vi gör det för att det – igen – kommer siffror på en utveckling som – en gång till – är uppseendeväckande, och som fortfarande drabbar ett antal tusen nya personer varje år.
Men då gäller det att hålla i, att våga fortsätta tjata: nej, vi har inte löst det än!
Upprepande journalister riskerar att ses som pojken som ropar Vargen kommer! Och det finns en rädsla på redaktionerna att ses som tjatiga. Men då gäller det att hålla i, att våga fortsätta tjata: nej, vi har inte löst det än! Därför att stress, organisatoriska brister och frånvaron av förebyggande åtgärder ute på arbetsplatserna fortsätter att göra människor sjuka.
Det tar tid att seriöst ge sig i kast med att begripa vad som behöver göras.
Att arbeta systematiskt med den organisatoriska arbetsmiljön är ett ganska krävande arbete. Det tar tid att seriöst ge sig i kast med att begripa vad som behöver göras för att vi ska må bra när vi går till jobbet, göra ett bra jobb där och sedan gå hem och fortfarande må bra. Experter som Laura Hartman och olika utredningar, senast en som kom den här veckan, konstaterar att det är svårt för många att förstå hur arbetsmiljölagen ska tillämpas på ett bra sätt – när, hur och av vem (och för vem). Det startas nya startup-bolag i parti och minut i Sverige där unga och entusiastiska människor jobbar häcken av sig. Och mår dåligt av det, något som webbtidningen BreakIT rapporterade om nyligen.
Det här är en strategisk ledningsfråga som kräver visioner, målsättningar och systematik.
Som Laura Hartman har talat om flera gånger: Det här är en strategisk ledningsfråga som kräver visioner, målsättningar och systematik för att kunna ha personal som är frisk och tycker om att arbeta.
Många som firar föreskriftens årsdag i morgon fredag vet att arbetet bara har börjat med att jaga bort vargen. Men man skulle önska att även de som inte har en susning om ettårskalaset också förstod att man måste arbeta seriöst med detta.
En journalist som är rädd att upprepa sig önskar sig inget hellre än att få skriva om den stora nyheten: nu har sjukskrivningarna minskat på allvar för att arbetsplatserna blir alltmer friska!