Ledare

Nationens undergång − nu på Dagens Samhälles förstasida

Dagens samhälles senaste omslag är en Armageddon-skildring av ett land på väg mot undergången. Boven? "De utrikesfödda".
26 okt 2016 | 11:44
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

”Jobbklyftan delar landet”, ”Arbetslösheten bland de utrikesfödda växer”.

Dagens samhälles senaste omslag är en Armageddon-skildring av ett land på väg mot undergången.

Hela 22 procent av de utlandsfödda är arbetslösa, vilket illustreras av en röd stapel på väg att tippa ur sidan. Man kan misstänka att de utlandsfödda hotar att störta landet i avgrunden. Den enda ”delning av landet” som man möjligen kan lista ut av texten är att små fattiga kommuner som tagit emot många nyanlända, skulle stå mot ”resten av landet”. I själva verket är detta en sorts ”kör ut dem”-rubrik där landet av Dagens samhälle delas upp i invandrare och svenskar.

Dagens samhälle 20 oktober

Dagens samhälle 20 oktober

Problemet är bara att siffrorna är totalt ointressanta för den som vill förstå något om hur integrationen i Sverige ser ut. Vem som helst kan förstå att de nyanlända som kom förra året, ofta inte fått jobb än. Men det är klart, rubriken ”Arbetslösheten fortfarande hög bland nyanlända” är kanske inte så sexig.

Vad som i stället hade varit intressant att veta är ju om de som befunnit sig i Sverige ett antal år fått lättare eller svårare att få jobb. Det sannolika svaret på den frågan är att de har enklare att få jobb i dag eftersom allt fler får jobb i samhället som helhet. Ställ det mot Dagens samhälles larmande rubriker om att allt blir sämre.

Visst är det relevant att skildra att många mindre kommuner med många nyanlända kan förstärka de problem som de redan har: att de som har lättast att få jobb lämnar för närmsta större stad. Men det var faktiskt den enda vettiga insikten som Dagens samhälles ytliga reportage gav.

26 okt 2016 | 11:44
Om skribenten
Chefredaktör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev