Ledare Fastna inte i Skånetrafiken

Etablering Att arkitekter kör buss borde inte vara ett argument mot utbildning. Tvärtom visar TCO:s bristyrkesrapport att rätt utbildning snabbt kan ge jobb.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Arbetskraftsutbudet i Europa minskar samtidigt som produktivitetsökningen och investeringarna har fastnat på låga nivåer. Så lyder det dystra budskapet när Dagens industri i onsdags intervjuade Joachim Fels, seniorrådgivare till fondförvaltaren Pimco och tidigare mångårig chefsekonom på Morgan Stanley. Lösningen? Bland annat mer invandring till Europa, enligt Fels.

Nej det är riktigt, han säger inte bara invandring, han säger arbetskraftsinvandring.

Och så i går torsdag släppte TCO en rapport som visar att minst var fjärde nyanländ har en utbildning eller erfarenhet inom det som betraktas som bristyrken i Sverige. Här finns 1000 civilingenjörer, 1100 sjuksköterskor, 5000 lärare men också 2100 fordonsmekaniker, 1000 buss- och spårvagnsförare samt 980 svetsare. Med bra insatser kan de få jobb relativt snabbt. Steget mellan invandring och arbetskraft verkar med ens kortare.

Men resten då? De vuxna utan gymnasieutbildning? Ja, många verkar tro att människor i allmänhet är outbildningsbara. Vissa trodde till exempel att gymnasieprogram utan högskolebehörighet skulle bli jättepoppis. Andra tycker att människor över trettio inte kan utbildas.

Och som Skånetrafikens utskällda kampanj visar så hamnar invandrare ofta onödigt långt från sin potential. Arkitekter kör buss, trots att de med rätt vidareutbildning hade tjänat mer som arkitekter.

Men det faktum att människor fastnar i Skånetrafiken är inget skäl att låta bli att utbilda människor. Det vore direkt skadligt för en ekonomi som skriker efter arbetskraft. Och saknar arbetskraft, det gör Europa, vilket Joachim Fels resonemang understryker. TCO-rapporten visar dessutom att vägen mellan invandring och jobb kan vara snabbare än vi vågat tro.

Om skribenten
Chefredaktör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar