Fantomsmärtorna från 2015 är tillbaka i flyktingdebatten Invandring har seglat upp som en fråga igen. Bilder: TT
Ledare

Fantomsmärtorna från 2015 är tillbaka i flyktingdebatten

Varken kommunerna eller arbetarklassen behöver räddas från flyktingarna.
7 okt 2019 | 15:19
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Fantomsmärtorna från flyktingmottagandet 2015 har plötsligt kommit tillbaka i debatten. Moderaterna och SvD:s ledarskribent Ivar Arpi likaväl som delar av Socialdemokratin talar nu om att ytterligare strama åt flyktinginvandringen.

Asylrätten, idag redan starkt begränsad vilket lett till dalande antal flyktingar, behöver tydligen skärpas ytterligare. Ofta är det i debatten kommunerna som behöver räddas. Centerpartiet vill till exempel tuffa till de ekonomiska villkoren för flyktingar (lite oklart hur). Den nyaste given är att det är arbetarklassen som ska räddas.

Det sista är intressant. En viktig berättelse inom radikalhögern är att Socialdemokraterna ”svikit folket” genom att ge ”den andre” eller ”invandraren”, allt det som den etniskt svenska arbetaren borde haft. Radikalhögerpartierna blir på detta sätt den etniskt svenska arbetarens sanna företrädare.

När förhandlingarna med C och L bakbinder mer vänsterinriktad skattepolitik, så verkar delar av Socialdemokratin själva anammat den bilden av en arbetarklass som hotas av flyktingar.

Många tycks tro att det är flyktingarna som förändrar Sverige. Mycket närmare sanningen är att det är Sverige som förändrar flyktingarna.

De vetenskapliga bevisen för att asylinvandring skulle hota arbetarklassens löner är dock i stort sett obefintlig.

Men sant är ju att kommunerna ställs inför stora integrationsproblem. Bostadsbristen gör att flyktingar hamnar i kommuner där det finns bostäder men inga jobb. Eller blir trångbodda i utsatta områden med segregerade skolor. I sammanfattning: Flyktingar ställs inför exakt samma problem som den fattigare delen av befolkningen i Sverige, helt oavsett etnisk härkomst: bostadsbrist, trångboddhet, segregerade skolor.

När system för de fattigaste (arbetarklassen om man nu vill använda ett alldeles för brett begrepp) havererar (bostad, utbildning, vård), så märks det extra tydligt hos flyktingar.

Nyhetsbrev

Men beror det på flyktingarna? Är vi dömda till att bli ett land med fler fattiga om vi tar emot flyktingar? Nej, långsiktigt så har flyktingar bidragit positivt till Sveriges ekonomi. De har i en första generation tagit de lägre betalda jobben: undersköterska, taxichaufför, bagare. I framtiden kan de därför lösa kommuners och regioners verkliga problem: en åldrande befolkning.  I nästa generation har flyktingars barn blivit som medelsvensson är mest. På grund av ett fungerande utbildningssystem.

Många tycks tro att det är flyktingarna som förändrar Sverige. Mycket närmare sanningen är att det är Sverige som förändrar flyktingarna. Första generationens flyktingar kommer att likna Fattigsvensson. Andra generationen kommer att likna Medelsvensson. Om systemen fungerar.

Frågan politiker borde ställa sig är i mindre grad hur vi ska forma invandringen, något både S och M tycks vara märkligt fastlåsta i. Den verkliga frågan är hur vi ska forma tillvaron för Fattig- och Medelsvensson, eller för arbetar- och medelklassen om man så vill.

7 okt 2019 | 15:19
Om skribenten
Mikael Feldbaum är chefredaktör på Arbetsvärlden. Han intresserar sig för samhällsekonomi, har tidigare varit chefredaktör på Magasinet Arena och har en ekonomiutbildning i bagaget.

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev