”Det kanske är dags för en mur runt Stockholm” Arbetsmarknaden går bra i Stockholm. Foto: Linus Sundahl-Djerf / SvD / TT
Ledare

”Det kanske är dags för en mur runt Stockholm”

26 jan 2017 | 14:44
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

SNS konjunkturråd presenterade sin rapport om arbetsmarknaden i går onsdag. I fokus stod grupper långt ifrån arbetsmarknaden: unga lågutbildade, äldre långtidsarbetslösa och nyanlända. Vilka åtgärder kan få in dem på arbetsmarknaden?

Statistiken har ju hittills ofta använts för att skilja ut just en grupp: invandrare. Så det är väl på tiden att fler utsatta grupper får sin rättmätiga uppmärksamhet.

Om man till exempel ögnar igenom Stockholms länsstyrelses lägesrapport som sammanfattar 2016 års arbetsmarknad, står särskilt en problemgrupp ut: lantisarna.

Visste ni att bland stockholmarna är 72 procent i åldersgruppen 15–74 år sysselsatta? Medan i övriga landet jobbar endast 67 procent i samma åldersgrupp. En skillnad på hela 5 procentenheter!

Utrikesfödda i Stockholm jobbar mer

Rubriker av typen ”Klyftan som hotar splittra Sverige” är ändå relativt förknippade med just invandring. Konstigt nog, eftersom utrikesfödda i Stockholm jobbar mer än lantisarna, nämligen till 68 procent i genomsnitt.

Nu skulle väl vissa hävda att lantisarna diskrimineras på arbetsmarknaden. Att det är läge för en informationskampanj. Andra skulle då invända att lantisarna bara borde ta av sig offerkoftan, ta sig i kragen och helt enkelt skärpa till sig. Ett riktigt kulturbråk.

”Börjar det bli dags att ta i med hårdhandskarna?”

Mitt i allt det här inte så konstruktiva meningsutbytet skulle kanske någon känd nationalekonom i mitten av debatten lanserar idén om särskilda jobb med låg lön, speciellt anpassade för lantisar. Sådana jobb skulle heller inte behöva spilla över på arbetsmarknaden för stockholmare – ingen ska ju behöva sänka sin lön, det är inte det vi är ute efter. Det handlar om helt nya, enklare jobb, för att sänka trösklar.

Eller om inte ens det hjälper, börjar det bli dags att ta i med hårdhandskarna? Det här med gränskontroller verkar ju ändå inte fungera till hundra procent. Eventuellt är det dags att börja resa en mur runt Stockholm för att skydda oss här inne i värmen från slapphetskulturen som annars riskerar att sippra in över gränsen till Stockholms län. Infrastrukturinvesteringar ska visst vara bra för tillväxten också.

Och låt för guds skull lantisarna betala för den!

26 jan 2017 | 14:44
Om skribenten
Chefredaktör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev