De glada dagarna med RUT kan ta hastigt slut Inkomstkrav för arbetskraftsinvandring kan få radikala branschkonsekvenser, skriver Mikael Feldbaum. Foto: TT

Ledare De glada dagarna med RUT kan ta hastigt slut

RUT-städning och bärplockning är hotade branscher utan arbetskraftsinvandring, skriver Mikael Feldbaum.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1

Politikerna i Sveriges riksdag som beslutade att höja inkomstgränsen för arbetskraftsinvandring hade förmodligen inte läst den amerikanska studien i ämnet som presenterades en vecka tidigare. Rubriken lyder: ”Att begränsa anställningen av lågutbildade migranter skadar företag och gynnar inte inrikes födda arbetare”.

Amerikanska företag som tvingades halvera antalet arbetskraftsmigranter, tappade 18 procent av produktionen. Och de kompenserar sig inte genom att anställa fler inrikes födda. Det lyckas forskarna få fram genom att jämföra med företag som fick behålla arbetare från andra länder genom ett amerikansk arbetstillståndslotteri på bolagsnivå.

Självklart har Svenskt näringsliv goda skäl att vara riktigt oroliga. Ett dråpslag mot svenskt näringsliv i lågutbildade branscher kan vänta. Men kommer det bli så i Sverige?

De glada dagarna för en övre medelklass med regelbunden RUT-städning kommer sannolikt vara över.

Svenska arbetstillstånd är ganska uppdelade. Å ena sidan finns en stor grupp IT-tekniker, systemutvecklare, civilingenjörer och nätverkstekniker (cirka 6500 tillstånd under 2021). De tjänar tillräckligt för att kunna förnya sina tillstånd med de nya reglerna.

Den andra stora gruppen är bärplockare, plantörer, skogsarbetare, städare, hemservicepersonal och restaurangpersonal (cirka 8500 tillstånd under 2021). Om de inte får branschundantag så tjänar de inte tillräckligt för att få stanna.

Kommer inrikesfödda arbetare i stället ta jobben i de till antalet dominerande yrkena bärplockare och skogsarbetare?

Kanske om det fanns förutsättningar att höja lönerna. Men det är svårt att se hur svenska bärleverantörer skulle kunna höja priserna på en internationellt konkurrensutsatt marknad.

Om löner pressas av arbetskraftsmigration är omstritt, här finns hursomhelst inga stora effekter och vi ska nog inte räkna med någon större lönepress uppåt där arbetskraftsmigranterna lämnar. Inhemska arbetare kommer inte heller i Sverige gynnas i någon större utsträckning.

Det troliga är nog att jobbet här helt enkelt inte blir gjort eftersom jobbet är för tufft till en alltför låg lön. Bären blir kvar på buskarna. Vi kommer att se en liknande, eller än mer dramatisk utveckling än i den amerikanska studien i de här branscherna.

En liknande utveckling, om än kanske inte lika dramatisk, blir det förmodligen i RUT-branschen ”hemservice”. De glada dagarna för en övre medelklass med regelbunden RUT-städning kommer sannolikt vara över. Kanske ett budskap som kom i skymundan av falukorvar och annat i valrörelsen.

Det är lite som när taxipriserna i USA halverades med Uber och Lyft och taxiåkandet dubblades.

Det är lite som när taxipriserna i USA halverades med Uber och Lyft och taxiåkandet dubblades. Riktigt stora löneskillnader har effekter på efterfrågan och därmed på branschens storlek.

Den höjda inkomstgränsen kommer helt enkelt slå hårt mot produktion och lönsamhet i branscher som förlitar sig på utländsk arbetskraft.

Men allt är inte negativt. Det är bra att yrken som inte är lönsamma på svensk arbetsmarknad försvinner. Att yrkena rör sig uppåt i utbildningsnivå och att människor som arbetar här blir alltmer produktiva och får bättre löner.

Höjd inkomstgräns är visserligen ett väldigt radikalt sätt att stoppa utnyttjande av utländska arbetare. Men om det genomförs konsekvent så kommer det att stoppa utnyttjandet, vilket ju är positivt. Om än till en (onödigt) hög kostnad.

Om skribenten
Chefredaktör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar