AF:s insatser ska inte skötas av ”eldsjälar” 220 kr i timmen får de som bedömer affärsplaner av AF. Foto: Emma-Sofia Olsson / SvD / TT

Ledare AF:s insatser ska inte skötas av ”eldsjälar”

Ledare Vad får man för 220 kronor i timmen? Det är så mycket det kan kosta när till exempel en nyanländ flykting och entreprenör ska få sin affärsplan bedömd.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

De personer som befinner sig i Arbetsförmedlingens starta eget-utbildningar borde få de bästa förutsättningarna. Många har utländsk bakgrund. Nu är deras chans att både förverkliga en dröm och äntligen få bidra till samhället genom att jobba. Det kan handla om att starta en restaurang, en designbyrå eller, som för den tidigare lastbilschauffören Erika Malmen Hagström, en yogastudio.

Flera seriösa aktörer vittnar för Arbetsvärlden om hur de inte längre kan lägga bud i Arbetsförmedlingens upphandlingar, sedan priset kommit att bli totalt avgörande. Vilka är det istället som ger kurserna och bedömer anbuden? Jo det är ”eldsjälar” – pensionerade företagare – som gör jobbet.  Och de arbetar på uppdrag av företag utan kollektivavtal.

Kritiken mot både upphandlingarna och uppföljningen kommer nu från Arbetsförmedlingens egen personal, kan Arbetsvärlden visa. Det är ju visserligen bra att Arbetsförmedlingen får det mesta för skattebetalarnas pengar. Samtidigt måste kvaliteten upprätthållas. Det säger sig självt att 220 kronor i timmen inte är en rimlig timpenning för en person med gedigna kunskaper i företagsekonomi.

Det vet även upphandlingsavdelningen och ifrågasätter därför alltför låga anbud. Men:

‒ Anbudsgivarna är väldigt proffsiga. Oftast lyckas de på något vis lämna in förklaringar som vi måste godta, även om vi fortfarande känner tveksamhet, säger den erfarne upphandlaren Tomas Åkerblom till Arbetsvärlden.

Och när klagomålen på kurserna kommer in, finns ibland inte tiden att följa upp dem.

Arbetsförmedlingen handlar upp tjänster för enorma summor. Och mer kan det bli om Alliansens förslag att helt privatisera AF:s verksamhet går igenom. Samtidigt varslar nu utbildningsbolagen som levererar till AF personal – AF:s resurser räcker inte till utbildning och matchning, trots att antalet långtidsarbetslösa står relativt still. Med en sådan utveckling i åtanke är det skrämmande om upphandlingen redan idag får till följd att ”eldsjälar” får stå för tjänsterna istället för rimligt betalda kollektivavtalsanslutna konsulter.

Relaterad läsning

Om skribenten
Chefredaktör
Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar