Utrikesfödda utgör en stor del av de som söker jobb och stöd via Arbetsförmedlingen, så också inom starta eget-programmet. De kan behöva mer stöd för språket och för att lära känna det svenska affärslivet.
Arbetsförmedlingen ställer höga krav på sina leverantörer. De ska kunna ge personlig hjälp till varje individ, kunna hjälpa människor som kanske inte talar så bra svenska och behöver extra hjälp med fackuttryck. Om rätt kompetens inte finns på plats riskerar de att halka efter i undervisningen.
I det programmet ska personen vara en kraft i sig själv
Utbildningsföretaget Eductus var tidigare en stor leverantör till Arbetsförmedlingens starta eget-utbildningar, men har kraftigt dragit ned på sina leveranser till Arbetsförmedlingen på grund av den hårdnande priskonkurrensen. Företaget säger sig ha språkstöd i anslutande lokaler.
‒ Men det kan bli problem om det kommer för många som inte kommit tillräckligt långt i sin SFI-utbildning. Särskilt som detta handlar om fackspråk och inte bara vardagligt språk. Det kan vara bättre att de väntar och går kursen senare, säger Kenny Färdigh.
Kan förlänga utbildningen
Lena Holmgren är sektionschef vid Arbetsförmedlingen och ansvarar för uppföljningen av de externa tjänsterna i Göteborgsområdet. Hon säger att vid förmedlingens utbildningar överlag finns möjlighet att förlänga utbildningen om personer inte klarar den i tid. Det kan handla om mer stöd för språket. Men stödet ser olika ut inom olika utbildningar.
‒ Dit har vi inte kommit ännu när det gäller starta eget. I det programmet ska personen vara en kraft i sig själv och då ingår det att man inte ska behöva den stöttningen, säger Lena Holmgren.
Nicklas Salander arbetar med uppföljning av Arbetsförmedlingens inköpta tjänster. Han säger att priserna är förhållandevis låga och att det sätter press på leverantörernas resurser.
Det var två kvinnor som hoppade av för att de inte klarade av språket
Trots de tajta resurserna ser han att leverantörerna gör vad de kan för att hjälpa deltagare med språkproblem.

Erika Malmen Hagström har gått starta-eget-utbildning på AF. Foto: Privat
‒ Många av våra avtal har som krav att undervisning ska kunna ske på lätt svenska. Men om det fanns mer resurser kunde leverantörer göra mer med pedagogiska resurser och extra lärare där behovet är extra stort, säger Nicklas Salander.
Arbetsvärlden har träffat yogainstruktören Erika Malmen Hagström som gått Arbetsförmedlingens starta eget-utbildning. När hon reste mellan hemmet i Åmål och utbildningen i Trollhättan hade hon sällskap med en man från Syrien som skulle starta en kiosk på centralstationen i Åmål.
‒ Vi pratade mycket och han var väldigt intresserad av att lära sig nya ord som vi använder i affärslivet. Han gick fler veckor för att hänga med. Men det var två kvinnor som hoppade av för att de inte klarade av språket.
Kenny Färdigh på Eductus säger att de vid sina kurser har material på lättare svenska om språkkunskaperna inte räcker till.
– Men vi har inte tolkar. Det kommer från Arbetsförmedlingen. Men personer slutar också för att företagandet inte passar dem. Det är i så fall sunt att de kommer på det i tid, säger Kenny Färdigh.