”Jag ifrågasätter om sjukförsäkringen är rättssäker” Ruth Mannelqvist är professor i rättsvetenskap vid Umeå universitet. Foto: Umeå universitet
Krönika

”Jag ifrågasätter om sjukförsäkringen är rättssäker”

Sjukförsäkringen Den senaste månaden har sjukpenningtalet sänkts igen. Försäkringskassan uppvisar alltför stor följsamhet till politiska påtryckningar, vilket urholkar tilltron till sjukförsäkringen, skriver professor Ruth Mannelqvist.
6 dec 2017 | 05:00
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Så har det hänt igen. Det så kallade sjukpenningtalet har sänkts ytterligare den senaste månaden.

Sedan början av året har allt färre beviljats sjukpenning, och nu börjar också sjukfallens längd att minska. På Försäkringskassans hemsida framhålls att även om sjukfrånvaron är på en låg nivå just nu kan den hamna på en väsentligt högre nivå om några år. Därför har det tagits ett ”krafttag” när det gäller sjukfrånvaron, eftersom den ”ökar risken för att människor fastnar i långa sjukskrivningar och i slutändan permanent ställs utanför arbetsmarknaden”.

Att en prövning av arbetsförmågan med automatik leder till avslag tycks således vara underförstått.

Liknande argumentation har framförts av socialminister Annika Strandhäll. Hon anser att de sänkta sjuktalen beror på att Försäkringskassan tillämpar reglerna som de är avsedda att tillämpas, och framhåller att det numera görs prövningar av arbetsförmågan i nästan 90 procent av alla sjukfall. Det kan jämföras med år 2014 då arbetsförmågan prövades i endast cirka 50 procent av fallen. Att en prövning av arbetsförmågan med automatik leder till avslag tycks således vara underförstått och ministern verkar uppenbarligen vara nöjd över den pågående utvecklingen inom sjukförsäkringen.

Andra menar emellertid att det i första hand är regeringens politiska målsättning om nio dagar per försäkrad och år som är den huvudsakliga orsaken bakom det sänkta sjukpenningtalet. Och visst finns det ett tydligt orsakssamband mellan Försäkringskassans skärpta tillämpning och målet om att sänka sjukpenningtalet. Försäkringskassan uppvisar sedan flera år tillbaka både lyhördhet för och följsamhet till politiska mål – eller påtryckningar – att uppnå vissa resultat i sin handläggning. Den nuvarande målsättningen finns uttalad i regleringsbrev och särskilda regeringsuppdrag till Försäkringskassan, och jag vill därför påstå att den blivit mer eller mindre styrande för kassans tillämpning av försäkringen.

Undergrävs myndighetens självbestämmande riskeras medborgarnas tilltro till försäkringen.

Med en dåres envishet, eller möjligen en forskares hängivenhet, ifrågasätter jag rättssäkerheten i den svenska sjukförsäkringen. Rättssäkerhet förutsätter att Försäkringskassan tillämpar försäkringen baserat på dess rättsliga reglering – på lika sätt i lika fall – och inte utifrån politiska (eller ekonomiska) målsättningar och påtryckningar.

Nyhetsbrev

Undergrävs myndighetens självbestämmande och möjlighet att fatta juridiskt grundande beslut, riskeras dessutom medborgarnas tilltro till försäkringen. När socialministern vägrade att möta Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt i en debatt under en nyhetssändning förra veckan gjordes det med hänvisning till att det var viktigare att svara på den oro som folk känner än att debattera. En oro som dock torde handla om rädslan att förlora rätten till ersättning när man saknar arbetsförmåga på grund av sjukdom och inte på stigande sjukpenningtal.

6 dec 2017 | 05:00
Om skribenten
Rättsvetare (prof.), Umeå universitet

Relaterad läsning

Visa artikelns 7 kommentarer
Kommentera
  1. Av Riitta Jylhä Winther 6 dec 2017:

    Tack Ruth för din kloka artikel. Det gläder mig att du står upp för oss som blivit nekade sjukförsäkring.

  2. Av Millan 6 dec 2017:

    Sossarna får ALDRIG mer min röst….efter att ha trampat åt höger mer än Moderaterna.

    För folket, för landet existerar inte i deras ordlista längre.

    Upp till kamp Vänstern.

  3. Av Maria 6 dec 2017:

    Tack Ruth! Det är så skönt att läsa dina texter och förstå samtidigt att det inte är oss sjuka det är fel på. Jag vart nekad att få mitt ärende prövat i högsta förvaltningsdomstolen trots att jag skulle operera höften och fortfarande var under utredning i vården. En av mina diagnoser finns inte hos socialstyrelsen som vuxen, för i Sverige så botas man när man är barn….! Arbetsförmedlingen bara kliade sig i huvudet vid överlämningsmötet då jag har en heltidsanställning och skulle operera höften inom några veckor. Fk tyckte jag skulle söka jobb, men vilken typ av jobb skulle det vara och det finns ingen arbetsgivare i världen som anställer någon för välgörenhets skull, det är dags att tjänstemännen på myndigheterna fattar detta under sin beslutsprocess. Min medicinska rådgivare är dessutom psykiatriker och hennes bedömning vägde tyngre än alla ortopeder i världen. Så trött på detta. Har nu efter 4 år fortfarande inte kommit tillbaka till mitt ordinarie jobb utan arbetstränar och går på utredningar om vart annat. Nu ska Fk snart in igen för bedömning om sjukpension, men det lär väl bli samma svar som sist. Utan människor som dig som ifrågasätter sjukförsäkringen så skulle jag och många andra inte orka kämpa längre! Tack ännu en gång!

  4. Av Jag heter Eva Eriksson 7 dec 2017:

    Till artikeln vill jag addera att redan utsatta grupper som tidigare anlända invandrare och deras familjer som har bott här i 10-30 år är utsatta från två håll, dels okunskap i det svenska språket, ignorans i svenska lagar och bestämmelser samt en oförmåga att förstå politiska svängningar. Jag har ett fall av en kvinna som inte har förstått sitt avslag och blivit SGI-nollad, trots kontinuerlig sjukskrivning. FKs motivation – bor man i Sverige är det ens plikt att lära sig tillräcklig svenska för att förstå FKs regler och skrivningar.

  5. Av Tobias 7 dec 2017:

    Ja du, Ruth.
    Rättssäkerhet eller rättstrygghet har man tummat på otroligt länge på Försäkringskassan.
    I synnerhet när man inte följer lagen om sjukförsäkring eller socialförsäkringen och att det är en s-ledd regering som går alliansens ärenden i en tävling om vem som kan åsamka mest skada på en arbetsskadeförsäkring, övergår mitt förstånd.
    Fast, vem kan man lita på?

    Att göra som riksdag och regering gör oavsett färgen på partitillhörigheten borde vara ett historiskt förlegat handlingssätt. Men man ser och hör så ofta nu för tiden om hur illa ställt det är med kunskapen inom statliga förvaltningar om våra försäkringar och lagar som styr just sjukförsäkringen.

    Och det blir inte bättre när man tillsätter tjänster med politiska utnämningar. Alltså får man kvantitet men inte kvalitet.

  6. Av Jonny Kvist 7 dec 2017:

    Tack Ruth! Jag blir så glad att det finns de som orkar bry sig om oss sjuka och drabbade av regeringens och Försäkringskassans ”utrensnings”-metoder. Jag har aldrig fattat hur man ska kunna bli friskare bara för att man mister ersättningen och hamnar i ekonomiska problem. Jag förstår inte heller att den behandlande läkarens läkarintyg inte har något värde i Försäkringskassans bedömning.

  7. Av Carola 9 dec 2017:

    Min kommentar: Det stämmer inte att dom gör 90% i utredningar om sjuk och att dom gjorde 50% 2014? Det dom gör är att utförsäkra utan kontakter med dom sjuka ingen rehab eller nåt annat man får ett brev på posten att du är 100% frisk. Det är så man blir ännu mer deprimerad och utmattningen mm tar fart i gen!!!

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev