Solrosuppropet: ”Nu förväntar vi oss att fler beviljas sjukersättning” Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll. Foto: Maja Suslin/TT.
Debatt

Solrosuppropet: ”Nu förväntar vi oss att fler beviljas sjukersättning”

Socialminister Annika Strandhäll har flera gånger meddelat att hon "inom kort" ska återkomma med ändringar inom sjukförsäkringen. Vi förväntar oss att flera ska beviljas sjukersättning och vi önskar bättre och individuella bedömningar av arbetsförmåga där man bedöms mot en faktisk och existerande arbetsmarknad, skriver Lisbeth Forsberg från Solrosuppropet.
10 jan 2018 | 06:00
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Socialminister Strandhäll har flera gånger meddelat att hon ”inom kort” ska återkomma med ändringar inom sjukförsäkringen. En del förbättringar har redan genomförts, höjd sjukersättning och bostadstillägg samt sänkt skatt. Den 1 juli höjs även nivån på garantiersättningen för sjukersättningen, taket i sjukpenningen har höjts och den bortre tidsgränsen (stupstocken) är avskaffad. Det är bra reformer och de första förstärkningarna på mycket länge. Men de når endast de som redan är inne i systemet och ”sitter säkert”. Att få sin sjukpenning förlängd eller att få sjukersättning beviljad har aldrig varit svårare än idag och redan innan hade vi OECD:s hårdaste regler i vår svenska sjukförsäkring.

Vad kan vi förvänta oss att Strandhäll kommer att presentera ”inom kort”?
Det som man kan förvänta sig är att det kommer att göras lättare för sjuka som förlorat sin arbetsförmåga för överskådlig tid att få sjukersättning. Det finns ett förslag från Försäkringskassan till regeringen om att det bör genomföras. Regeringen hade en prognos och begränsning om beviljade sjukersättningar för 2017 på 18 000 beviljade fall av sjukersättning. Det blev ca 7 000. Där finns alltså bra marginaler för mindre snäva bedömningar för de som aldrig kommer att kunna arbeta mera.

Att få sin sjukpenning förlängd eller att få sjukersättning beviljad har aldrig varit svårare än idag.

Det är nu två fall om bedömning av arbetsförmåga uppe i Högsta Förvaltningsdomstolen och de drivs av LO-TCO Rättsskydd. Hur ska arbetsförmåga bedömas och hur ska den bedömas mot arbetsmarknaden? Vad är normalt förekommande arbete? Den 29 december 2017 presenterade Strandhäll ett nytt regleringsbrev till Försäkringskassan. Hon sa då att hon vill se en trygg sjukförsäkring där ingen hamnar i kläm. I regleringsbrevet saknas konkreta förslag om förändringar inom arbetsförmågebedömningar vid de fasta tidsgränserna och inget om begreppet ”normalt förekommande arbete.”

Det har kommit kritik från Inspektionen för socialförsäkringen (ISF) mot bedömningarna vid tidsgränserna och man menar att Försäkringskassan behöver ”utreda ärenden utifrån vad varje specifikt ärende kräver”. Alltså en mera individuell bedömning där man dessutom bedöms mot en existerande arbetsmarknad och inte mot en fiktiv där just de begränsningar som den sjuke har sägs inte vara ett hinder i sådant arbete, ett arbete som inte kräver att man kan koncentrera sig, sitta, gå eller lyfta. Enligt ISF är bara ca 30 procent av bedömningarna efter 90 dagar av tillräcklig kvalitet. Av bedömningarna som görs efter 180 dagar är ca 60 procent av tillräcklig kvalitet.

I en intervju av Ekot 18 december sa Strandhäll ”Det kan vara så att vi också måste titta på frågan om både normalt förekommande arbete och särskilda skäl. Hon säger också ”Är det så att bedömningarna vid tidsgränserna är så snäva att människor kastas ut istället, då måste vi se till att göra rätt saker. För annars fungerar inte försäkringen.”

Vi förväntar oss att flera ska beviljas sjukersättning och vi önskar bättre och individuella bedömningar av arbetsförmåga vid flexiblare tidsgränser där man bedöms mot en faktisk och existerande arbetsmarknad.
En trygg och rättssäker sjukförsäkring där kvalifikationskraven till sjukersättningen helt enkelt är rimligare.

Lisbeth Forsberg
Solrosuppropet

Relaterad läsning

Visa artikelns 2 kommentarer
Kommentera
  1. Av Maria 10 jan 2018:

    Om man nu ska titta på att det ska bli lättare att få sjukersättning, och har en lång sjukskrivningsperiod med utredningar, aktivitets och arbetsträningar bakom sig och då pratar jag i tid över fem år och uppåt. All rehab är uttömd enligt behandlande läkare, ofta flera läkare som anser det Patienten/kunden har gjort allt i sin makt för att bli arbetsför, inte helt frisk för det kanske inte är det som är nödvändigt eller målet. Många har arbetat med sjukdomar och krämpor som nedsätter och även bytt arbetsuppgifter och arbete för att kunna jobba. MEN sen nås en punkt när det inte går längre, arbetsförmåga finns inte längre, knappt aktivitetsnivå. Trots det så är man från den ena dagen 100%oförmögen enligt verkligheten till arbete för att nästa vara 100% arbetsför till en arbetsmarknad med fiktiva jobb. Logiskt förnuftsmässigt så borde vem som helst inse att detta inte är möjligt NÅGOT ÄR VÄLDIGT FEL. Ingen människa väljer att vara i denna situation som vi långtidssjukskrivna är i, då räknas det vara tre månader om jag inte minns fel? FK är inte en hjälpande myndighet längre, utan allt ska upp till bevis från den berövandes sida. Men själva har de ingen ordentlig bevisbörda att de har rätt.

    • Av Tobias 11 jan 2018:

      Bra skrivet Maria.
      Jag saknar dock några meningar där om hur det en gång stod i FK:s egna foldrar till svenska befolkningen. Och nu citerar jag ur den; ”Vi, FK, är en oberoende och opartisk myndighet/verk”.

      Man undrar dock hur det är med denna opartiskhet och oberoendet som en gång fanns?

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev