Östersunds tingsrätt dömde två av socialsekreterarens chefer, socialchefen och en enhetschef, till villkorlig dom och dagsböter för grovt arbetsmiljöbrott.
För några veckor sedan friade Hovrätten för nedre Norrland de båda åtalade. Enligt hovrätten hade visserligen cheferna i flera avseenden varit oaktsamma, men oaktsamheten ansågs inte så klandervärd att den var straffbar och därför ogillades åtalet mot dem.
Nu har RÅ överklagat domen till Högsta domstolen.
”Jag kan inte instämma i hovrättens bedömningar. Enligt min uppfattning måste kraven på arbetsgivare med det ansvar som följer enligt arbetsmiljölagstiftningen sättas väsentligen högre än vad hovrättens dom ger uttryck för” framhåller RÅ i överklagandet.
Högsta domstolen har tidigare prövat frågor om ansvar för arbetsmiljöbrott, men bara när det gäller skador och dödsfall till följd av brister i den fysiska arbetsmiljön
Det aktuella målet är det första där åtal väckts för arbetsmiljöbrott med anledning av brister i den psykosociala arbetsmiljön.
Fenomenet som sådant är dock långtifrån unikt påpekar RÅ. Ohälsa och sjukdom till följd psykosociala arbetsmiljöbrister är vanligt förekommande och tenderar dessutom att öka.
”För handläggningen av framtida anmälningar om arbetsmiljöbrott på grund av brister i den psykosociala arbetsmiljön är det därför av stor betydelse att arbetsgivarens straffrättsliga ansvar klargörs”.
Nu ska först Högsta Domstolen bestämma om prövningstillstånd ska beviljas eller inte. Det kan ta närmare ett år, och en eventuell rättegång dröja ännu längre.