”Har du vid något tillfälle rest med flyg? Då förstår du kopplingen mellan att checka in i tid för att komma med din flight? Det kan vara bra att veta för då förstår du också vilken buss du behöver ta för att vara ombytt och klar när ditt arbetspass börjar.”
Så inleds jobbannonsen för halvtidstjänsten som undersköterska vid det kommunala äldreboendet Kullegården som lades ut på onsdagskvällen. Efter att ha väckt reaktioner togs den bort på fredagen, och kommunen bad om ursäkt i sociala medier.
Vad i helvete tror de att vi håller på med?
Anna Skarsjö, avdelningsordförande på Kommunal Väst, upprörs av annonsen. Fackets största grupp är just undersköterskor och Anna Skarsjö har själv jobbat som undersköterska i 23 år.

Anna Skarsjö, avdelningsordförande Väst på Kommunal.
– Man har säkert menat att vara lite klatschig med den här annonsen men det som lyser igenom är att man ser undersköterskejobbet som ett enkelt jobb som man tar för att man inte kan bli något annat. Man skriver att ”Vi ska lära dig hantera en tvättmaskin”. Undersköterskeutbildningen är på tre år och det är någonting jag blev för att jag valde att bli det, säger Anna Skarsjö.
– Det är inte alla som klarar av vårt jobb.
Hon menar att det lyser igenom att man ser ner på undersköterskor.
– Det är vi som ser till att äldreboenden fungerar, att vårdcentraler kan hållas öppna och att välfärden fungerar. Vi springer häcken av oss. Vad i helvete tror de att vi håller på med? Och man skriver att du ska ofta vara glad för att ett leende smittar av sig! Vi har också problem som alla andra. Ska vi ha särskilda krav på oss att le? säger Anna Skarsjö.
En annan som inte är road av annonsen är Samuel Engblom, samhällspolitisk chef på TCO.
– I en situation där det råder brist på arbetskraft, vilket det gör i den offentliga välfärden och yrkesgruppen undersköterskor, då måste man försöka vara en attraktiv arbetsgivare. Det här är inte ett sätt att vara det på. Det här är ett sätt att förringa yrkesgruppen undersköterskor, säger Samuel Engblom till Arbetsvärlden.
Vandrar du omkring hela dagarna som i ett töcken och är konstant trött?
Annonsen frågor om huruvida den arbetssökande är trött som person eller ofta är sjuk. En mening i annonsen lyder: ”Är du frisk oftare än du är sjuk? Grattis! Vi arbetar aktivt med hög frisknärvaro och inom Äldreomsorgen i Partille kommun har vi gemensamma rutiner och riktlinjer kring detta.”
”Är du frisk oftare än du är sjuk, grattis!” Får man skriva så?

Samuel Engblom, TCO.
– Den skrivningen kan vara särskilt problematisk. Säg att någon har en kronisk sjukdom som gör att den är sjuk oftare än genomsnittet: Det är inte någonting som de ska väga in när de rekryterar. Sedan visar det här också på en attityd där man antyder att de anställda fuskar, säger Samuel Engblom.
En annan mening i annonsen lyder: ”Vandrar du omkring hela dagarna som i ett töcken och är konstant trött? Då är det ingen idé att du söker arbete hos oss på Kullegården för vi tillhandahåller inte sängplatser åt våra medarbetare.”
– Det antyds att en sådan sak som att personalen kanske är trött är personalens ansvar, och inte något som följer av hur man organiserat arbetet eller att arbetsmiljön är dålig. Man säger att vi vill ha dig som inte gnäller och som ställer upp i vått och torrt, säger Samuel Engblom.
Det var tanklöst. Jag försökte tänka nytt och det blev fel.
Kommunen ber om ursäkt
På Partille kommunförvaltning möts Arbetsvärlden av ånger. Kommunstyrelsens ordförande Stefan Svensson (M) återkommer i mejl efter att vi skickat över en skärmdump på jobbannonsen:
”Nu har jag läst annonsen noga och tar bestämt avstånd från denna formulering av annons. Så här ska det inte se ut! Det måste vara ett misstag av enskild person som formulerat och lagt ut denna annons. Vi ska förmedla en positiv bild av Partille kommun som arbetsgivare och formulerar annonser på ett helt annat sätt. Som jag sa i telefon har jag aldrig sett denna annons eller kände till den förrän du ringde.” skriver Stefan Svensson (M) till Arbetsvärlden.

”Du bör oftast vara glad då ett leende smittar av sig” står det under kvalifikationer i den nu borttagna annonsen.
När vi kontaktar kommunikationschefen Marie Gumabon vet hon däremot direkt vilken annons vi syftar på.
– Jag tog bort den så fort jag fick syn på den. Den lades upp på onsdagskvällen och vi tog bort den tidigt på fredagen. Den här annonsen går tvärtemot Partille kommuns riktlinjer och signalerar inte vad vi står för. Det är en rekryterande chef som har gjort fel och vi har bett de anställda om ursäkt och bett om ursäkt på sociala medier. Vi har precis startat ett rekryteringscenter och nu ska vi se om vi kan göra så att alla kommunens jobbannonser går därigenom så att detta aldrig kommer upprepas, säger Marie Gumabon till Arbetsvärlden.
Den är speciell och annorlunda och har en del interna skämt.
Den rekryterande chefen är Anneli Franzén på äldreboendet. Även hon är djupt ångerfull när Arbetsvärlden ringer och menar att det var ett nytänkande som slog fel och misstolkades.
– Det var tanklöst. Jag försökte tänka nytt och det blev fel. Jag borde ha tagit hjälp av vår kommunikationsavdelning men det gjorde jag inte, säger Anneli Franzén till Arbetsvärlden, och berättar att annonsen var tänkt att vara lekfull och skämtsam.
– Jag har en fantastisk personal.
Arbetsvärlden får kontakt med en undersköterska på Kullegårdens äldreboende som säger att Anneli Franzén berättade om annonsen för de anställda innan den publicerades för att se vad de tyckte om det nya, skämtsamma greppet.
– Den är speciell och annorlunda och har en del interna skämt. Jag tycker inte den är kränkande men jag kan förstå att man kan misstolka den om man inte känner till arbetsplatsen, säger Emma Rådesjö, undersköterska på Kullergårdens äldreboende.
Hon uppger sig ha fullt förtroende för sin chef.
– Vi har en bra arbetsmiljö, säger hon.