Kabinpersonalen: ”SAS dumpar villkoren” Kabinpersonalen uttrycker stöd för piloternas krav på SAS. Foto: Johan Nilsson / TT

Kabinpersonalen: ”SAS dumpar villkoren”

Strejkvarslet på SAS 900 piloter kan tas ut i strejk om Pilotfacket och SAS inte kan enas i de pågående avtalsförhandlingarna. Om så sker skulle även kabinpersonalen påverkas när flygningarna ställs in. — Vi på SCCA står bakom piloternas varsel. Det ska gå rätt till och man får inte dumpa villkoren hur som helst, säger Åke Leijon, ordförande SAS Kabin Unionen till Arbetsvärlden.
14 jun 2022 | 14:47
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
4
+1
1

Just nu träffar de tre medlarna från Medlingsinstitutet parterna för att försöka hitta vägar framåt i avtalsförhandlingarna mellan Pilotfacket och SAS.

Bland kabinpersonalen finns en oro inför vad som kan ske i förhandlingarna, eftersom deras i allra högsta grad jobb också påverkas. Men Åke Leijon, ordförande på SAS Kabin Unionen tror att de flesta, liksom han själv, stödjer piloterna i deras krav.

— 900 piloter är i princip alla piloter som SAS har i hela Skandinavien och vi kan inte omedelbart jobba på andra plattformar än SAS efter det kräver nya licenser. Alla är oroliga men jag tror att de flesta tycker att det är bra att piloterna tar striden, säger Åke Leijon.

Sparpaket på 33 miljoner

Han menar att SAS sänker villkoren genom att lägga om trafik till sina dotterbolag Connect och Link.

— SAS startar något som heter Connect som är flygplan som vi har idag på våra kortflygningar och Link som har mindre flygplan, men villkoren för personalen på de här plattformarna är sämre. Det är en form av villkorsdumpning, säger Åke Leijon.

— I korthet handlar det om att jobba mer med sämre löner.

Under pandemin har stora delar av kabinpersonalen varit korttidspermitterade, andra har jobbat som stödarbetare inom vården, men nu går arbetet återigen på högvarv. SAS kabinpersonal har fredsplikt till dess deras avtal löper ut nästa vår. Däremot har de fått ett besparingspaket från SAS på 33 miljoner kronor.

Vi har inga diskussioner alls

— SAS har lagt ett ensidigt förslag och vi har gjort några förslag. Vi har fredsplikt nu och kan inte ta till strejkvapnet så länge vårt nuvarande kollektivavtal gäller. Vi skulle kunna säga nej till sparpaketet fram till dess. I dagsläget har vi ingen dialog om det med SAS, säger Åke Leijon.

Men måste inte alla som SAS säger ta ett ansvar för att företaget ska överleva?

— Vi har inte de samtalen i dagsläget, de avbröts tidigare från företagets sida. Vi har inga diskussioner alls. Nu har vi kollektivavtal som gäller fram till våren 2023, säger Åke Leijon.

Om piloterna strejkar, tror du att många ur kabinpersonalen blir uppsagda på grund av arbetsbrist?

— Jag vet inte hur det blir, säger Åke Leijon.

14 jun 2022 | 14:47

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev