Fler kontroller av arbetsmiljön i sjuksköterskornas nya avtal Yrkesskickliga sjuksköterskor är viktiga på vårdintensiva verksamheter som IVA och akutvården. Arkivbild från IVA-avdelning på Östra Sjukhuset / SU. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

Fler kontroller av arbetsmiljön i sjuksköterskornas nya avtal

Nytt avtal Övertiden och de långa arbetspassen ska minska när Vårdförbundet nu sluter nytt avtal med SKR och Sobona. Samtidigt inrättas en "kompetenskommission" för att utveckla arbetet kring arbetsmiljö och långsiktigt locka fler anställda till vården.
5 apr 2022 | 11:40
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Fyra dagar efter att det förra avtalet gick ut lyckades Vårdförbundet, SKR och Sobona enas om ett nytt tvåårigt avtal som ska gälla från 1 april. Det omfattar cirka 90 000 anställda inom vården, främst sjuksköterskor, röntgensjuksköterskor, biomedicinska analytiker och barnmorskor.

Fokus ligger på arbetsmiljö och arbetstidsförläggning. Satsningen på särskilt yrkesskickliga sjuksköterskor finns kvar från tidigare avtal.

Kontroller med skarp uppföljning

Vårdförbundet framhåller att fler kontroller för att säkra arbetsmiljön nu införs.

– Vi har kommit överens om flera koll- och kontrollpunkter som ska begränsa användning av övertid och mertid, långa arbetspass samt jour och beredskap. Vi har även fått med åtgärder för att säkra dygnsvilan, säger Annelie Söderberg, förhandlingschef Vårdförbundet, till Vårdfokus.

Om arbetsgivaren inte gör det man kommit överens om när det exempelvis gäller uppföljning kring övertid och mertid går det att tvista om det, vilket inte har varit möjligt innan, enligt Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.

Strategisk kommission inrättas

En ”kompetenskommission” ska inrättas gemensamt av parterna för att driva ett långsiktigt strategiskt arbete för att trygga kompetensförsörjningen och en god arbetsmiljö.

SKL framhåller i sitt pressmeddelande behovet av att säkra arbetskraft till vården framöver. Den demografiska utvecklingen pekar på fler äldre, samtidigt som konkurrensen på arbetsmarknaden hårdnar och det råder brist på arbetskraft i flera branscher, inte bara i vården”, konstaterar man.

En nyhet i avtalet är att arbetsgivaren inte får kräva återbetalning av redan utbetald lön och andra förmåner om en medlem med betald utbildningsanställning avbryter sin utbildning eller säger upp sig.

Fyra framgångar och en besvikelse

För Vårdfokus berättar Annelie Söderberg att man nått framgångar vad gäller övertid, arbetspassens längd, beredskap och jour och dygnsvila, men inte om semester.

Vårdförbundet ville ge personal rätt till fyra veckors sammanhängande semester under juni, juli och augusti. Annelie Söderberg hoppas nu att kompetenskommissionens arbete ska kunna säkra bemanningen så att semestern ändå blir möjlig, enligt Vårdfokus.

5 apr 2022 | 11:40

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev