Jeremy Corbyn vill införa lönetak Jeremy Corbyn talar i Peterborough. Chris Radburn/PA via AP

Jeremy Corbyn vill införa lönetak

Löneskillnader Jeremy Corbyn, partiledare för det brittiska arbetarpartiet Labour, vill införa ett lönetak genom att villkora offentliga upphandlingar i Storbritannien. Chefen på företaget ska enligt förslaget inte ska få tjäna mer än 20 gånger det en anställd tjänar.
11 jan 2017
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

I en radiointervju för BBC vänder sig Labourledaren mot ”orimligt” höga löner och uttrycker en önskan om att se att någon form av lönetak införs i Storbritannien – för att göra samhället mer rättvist vad gäller inkomster.

Storbritannien har bland de största inkomstskillnaderna i OECD, medan Sverige återfinns i den andra änden av vågskålen.

– Jag skulle ärligt talat vilja se ett lönetak för jag tror det vore mer rättvist, säger Jeremy Corbyn i intervjun.

”Jag tycker att en del av lönerna som betalas till fotbollsspelare är löjliga.”

Efter intervjun med BBC besvarade Jeremy Corbyn journalisters frågor och sade att han föredrog en begränsning kopplad till proportionerna mellan de som tjänar mest och de som tjänar minst.

Det vill säga att en chef exempelvis inte skulle få tjäna mer än ett visst antal löner hos de anställda.

Jeremy Corbyn uttalade sig också om löneskillnaderna i Sky News på tisdagen och då hamnade också höga chefslöner i skottgluggen, men även löner till fotbollsproffs.

– Jag tycker att en del av lönerna som betalas till fotbollsspelare är löjliga och jag tycker att en del löner som betalas ut till chefer är helt löjliga, säger Jeremy Corbyn till Sky News.

I ett tal i staden Peterborough samma dag sade Jeremy Corbyn att en framtida Labourregering skulle villkora offentlig upphandling med att företagen förbjuder cheferna i företagen att tjäna mer än 20 gånger vad den lägst avlönade i företaget tjänar.

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar