”Jag lämnar ett starkare förbund än jag tog emot” Foto: Elisabeth Olsson Wallin
Eva-Lis Sirén, avgående ordförande för Lärarförbundet.

”Jag lämnar ett starkare förbund än jag tog emot”

Lärarförbundet Arbetsvärlden träffar Eva-Lis Sirén som efter 13 år som ordförande i Lärarförbundet nu leder sin sista kongress.
13 nov 2014 | 11:33
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Eva-Lis Sirén är en av de mest långvariga ordföranden i den fackliga sfären, hon blev ordförande i Lärarförbundet 2001. Efter årets kongress lämnar hon över klubban till nyvalda Johanna Jaara Åstrand.

Hur känns det?

– Det är ett fantastiskt läge. Vi har arbetsmarknadens bästa avtal. I tre år har vi fått mer än andra. Och nu har vi löften om minskad arbetsbelastning och miljardsatsningar på lärarlöner, säger Eva-Lis Sirén.

Hur har Lärarförbundet utvecklats under din tid som ordförande?

– Vi har blivit oerhört vassa när det gäller opinionsbildning. Det har gjort att vi har kunnat skapa ett politiskt tryck i våra frågor. Men vi har också stärkt vår förtroendeplattform i Lärarförbundet. Så jag skulle säga att förbundet är starkare än då jag tillträdde.

Finns det något du inte hann med under din tid som ordförande?

–  Vi behöver förbättringar i legitimationsreformen. Arbetet kring arbetsbelastning är bara i sin linda och vi behöver karriärtjänster för fler yrkesgrupper. Satsningarna på lärarnas löner måste också fortsätta under många år framöver. Så det saknas verkligen inte utmaningar, men vi har bäddat väl.

Vad är den största skillnaden med den nya regeringens utbildningspolitik?

– Hur man talar om läraryrket. Vi har haft en lång period med svartmålande bilder av lärare. Men idag signaleras en tilltro till lärarprofessionen som är väldigt välkommen.

Har du några särskilda förväntningar på Lärarförbundets nya ledning?

– Jag kan säga att jag är väldigt nyfiken på vart den stafettpinne jag lämnar efter mig tar vägen.

Vad ska du göra efter kongressen?

– Det saknas inte utmaningar för mig på något sätt. Jag har ju många uppdrag som ligger kvar och nya som väntar.

13 nov 2014 | 11:33
Om skribenten
reporter

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev