Industriarbetsgivarna spår dyster utveckling Carl Eckerdal, chefsekonom IKEM och Livsmedelsföretagen spår låg industriproduktion 2017. Foto: IKEM

Industriarbetsgivarna spår dyster utveckling

Avtalsrörelsen 2017 Kampen om att beskriva den ekonomiska utvecklingen i omvärlden är full gång inför förhandlingarna av 2017 års löner. Arbetsgivarna målar en dyster bild och förutspår att industriproduktionen ska växa med 1,1% nästa år. Unionen håller inte med och ger en betydligt ljusare prognos på 4,0%.
Oskar Schönning
16 nov 2016 | 17:20
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Idag kallade arbetsgivarna inom industrin till presskonferens i en hötorgsskrapa i Stockholm.

På främsta raden sitter dagens huvudpersoner, chefekonomerna. De utgör förtrupperna i den strid som ska få sitt klimax efter jul, då fackens och arbetsgivarna förhandlare tar plats vid borden. Då ska de sätta det så kallade ”märket”, avtalet inom den exportberoende tillverkningsindustrin som enligt tradition sätter lönetaket även för andra delar av den svenska arbetsmarknaden. Och det är det här som gör att bilden av omvärlden nu är så viktig för parterna.

– Huvudtrenden är tyvärr stark och tydlig. Alla de stora ekonomierna bromsar under 2016 jämfört med 2015 och kan förväntas utvecklas ungefär i samma takt 2017, säger Carl Eckerdal, chefekonom för IKEM, Innovations- och kemiindustrierna och för Livsmedelsföretagen.

Det är främst politiska händelser, som Brexit och USA-valet, som gör att ekonomerna på scenen ser med oro på framtiden. Sammantaget bedömer industriarbetsgivarna att industriproduktionen för 2016 ökar med 2,1% för 2016 och att den mattas av till 1,1% under 2017. Och industriarbetsgivarna får delvis stöd av statliga Konjunkturinstitutet, KI. När KI gjorde sina prognoser för sju veckor sedan bedömde man att produktionstillväxten inom industrin blir så låg som 0,3% för 2016. För 2017 har man en mera positiv bild av utvecklingen, då man tror att tillväxten inom industrin kommer att öka med 2,3%.

När facken inom industrin kom med sina ekonomiska bedömningar inför avtalsrörelsen för några veckor sedan var tongångarna positiva. Det fortsatte när Unionen släppte sin konjunkturrapport i slutet av oktober, där man bland annat frågat sina egna fackklubbar hur de ser på den ekonomiska utveckligen framöver. Lars Jagrén är chefsekonom på Unionen och hade tidigare samma tjänst på näringslivsorganisationen Företagarna. Han bedömer att tillväxten inom industrin kommer att öka med så mycket som 4,0% nästa år, en prognos han också hittar stöd för hos just Företagarna, som sin småföretagarbarometer för 2017 spår en ökad tillväxt, inom bland annat tillverkningsindustrin.

– Vi har försökt göra en så balanserad bedömning som möjligt, säger Lars Jagrén. Att ta upp Företagarnas perspektiv är ett sätt att gå utanför den fackliga intressesfären, säger han.

Dagens samordnade pressträff från industrin är ny och kan ses som ett svar på tidigare utspel och samordning från facket. När facket la fram sina krav på löneökningar på 2,8 % för 2017, var det en händelse som markerade att avtalsrörelsen för 2017 nu är igång på allvar och för arbetsgivarna gäller det nu att hålla emot. Och då blir kampen om verklighetsbeskrivningen blir allt viktigare.

— Absolut är det så. Vår stora utmaning när det gäller industriparterna, det är ju att pedagogiskt och tydligt förklara för övriga Sverige och svenska näringslivet som inte på samma sätt förhåller sig till omvärlden, är att vi måste besinna oss eftersom vi känner inte igenom oss i den, säger Carl Eckerdal.

Oskar Schönning
16 nov 2016 | 17:20

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev