Höjda ingångslöner och dubbel ob-ersättning för poliser Rikspolischef Anders Thornberg och Polisförbundets ordförande Lena Nitz är överens om hur de särskilda polislönesatsningarna ska användas. Foto: TT

Höjda ingångslöner och dubbel ob-ersättning för poliser

Avtal Höjda ingångslöner, en fördubbling av ob-ersättningen och mångmiljonsatsningar på regionala och avdelningsvisa behov. Det är några av ingredienserna i den nya överenskommelsen mellan Polisförbundet och Polismyndigheten.
13 jun 2022 | 10:30
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Nu är det klart hur de särskilt avsatta lönemedlen för polislönesatsningar under åren 2022 till 2024 ska användas. Polismyndigheten och Polisförbundet höll gemensam presskonferens på måndagsmorgonen där de presenterade satsningarna som de enats kring.

Det är för oss ett oerhört viktigt beslut

Ingångslöner, löneutveckling kopplat till erfarenhet och utveckling samt ersättningar knutna till kravet på tillgänglighet kommer alla att höjas de närmaste åren, enligt den nya överenskommelsen.

Nationellt avsätts minst 300 miljoner för att höja ersättningen för ob-tilläggen och andra arbetstidsberoende ersättningar under 2023 samt ytterligare minst 150 miljoner under 2024. Ob-tilläggen dubbleras.

Höjda ingångslöner

Under 2023 och 2024 höjs ingångslönen med målsättningen att den 2024 inte ska understiga 31 000 kronor. Nationellt avsätts under 2023 och 2024 minst 150 miljoner kronor för höjda ingångslöner.

– Vi är överens om vilka polislönesatsningar som krävs för att kunna rekrytera, motivera, utveckla och behålla den polisiära kompetensen som behövs nu och framöver. Det är för oss ett oerhört viktigt beslut och en fantastisk framgång att vi nu har kunnat enas om vägen framåt, säger Lena Nitz, Polisförbundets ordförande.

Under 2022 tillförs regioner och avdelningar också 400 miljoner kronor för fortsatta satsningar utifrån regionala och avdelningsvisa behov.

–  Den här satsningen är avgörande för att vi ska få den kompetens som behövs framåt, och vara en attraktiv arbetsgivare med konkurrenskraftiga löner. Därför är det viktigt att vi tillsammans med Polisförbundet hittar de lösningar som behövs, både nu och framåt. Vi har samma mål och nu har vi enats om hur vi på bästa sätt ska nå de målen, säger rikspolischef Anders Thornberg i ett uttalande.

Bekämpa könsdiskriminering

Medel som finns kvar för 2023 och 2024 (som mest 100 miljoner kronor per år) tillförs regioner och avdelningar för att behålla och utveckla den polisiära kompetensen.

I arbetet med att uppvärdera polisyrket ska också särskilt fokus läggas på risker för osakliga och oskäliga löneskillnader på grund av kön.

13 jun 2022 | 10:30

Relaterad läsning

Ämnen:
#polisen #Avtal
Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev