Försäkrings- och pensionsjätten Folksam, som är kundägt, ska länge ha försökt påverka Tesla. Enligt ett pressmeddelande har man två år i rad, tillsammans med andra ägare, tagit upp bolagets ”problematiska inställning” till anställdas fackliga rättigheter på Teslas årsstämmor.

Folksam
Men ingenting har hänt.
– Det här är inte det resultat vi hade hoppats på. Att försöka påverka våra innehav genom ägarstyrning är viktigt för Folksamgruppen, men nu ser vi ingen möjlighet att få till en förändring och därför har vi avyttrat hela innehavet, säger Marcus Blomberg, Folksams chef för kapitalförvaltning och hållbarhet i pressmeddelandet.
Folksams placeringskriterier baseras på internationella konventioner och FN:s Global Compact där sådant som klimat och miljö, mänskliga rättigheter och anti-korruption ingår.
I Folksams olika styrelser sitter flera fackliga företrädare.
Folksam sålde med vinst
Enligt TT började Folksa investera i Tesla 2013 och ägde vid försäljningen 0,017 procent av aktierna i bolaget.
Försäljningen var värd omkring 1,6 miljarder kronor. Enligt Marcus Blomberg på Folksam gör man en vinst på försäljningen.
Försäljning av Tesla rasar i Europa
Häromveckan kom också nya siffror om från de europeiska biltillverkarnas organisation, ACEA.
De visade att försäljningen av Tesla-bilar i Europa rasat i år, med cirka 45 procent jämfört med förra året.
Och den globla försäljningen av Tesla-biler sjönk med 13 procent under första kvartalet, jämfört med förra året. Det visar siffror som kom idag.
IF Metalls strejk mot Tesla har nu pågått i ett och ett halvt år.