Att ett tufft sparpaket var på väg var aviserat. Detta sedan statsminister Juha Sipiläs (C) så hett eftertraktade ”samhällskontrakt” gått i stöpet, på grund av fackligt motstånd.
Regeringens mål med kontraktet var att åstadkomma en femprocentig förbättring av Finlands konkurrenskraft. Men från arbetstagarhåll ansåg man att det mest handlade om att gå arbetsgivarna till mötes.
I det paket som regeringen – bestående av Centerpartiet, Samlingspartiet (Moderaterna) samt Sannfinländarna – på tisdagen lade fram föreslås semestern för offentliganställda skäras ned från 38 till 30 dagar. En obetald karensdag införs vad gäller sjukskrivningar, två allmänna helgdagar blir obetalda och övertidsersättningen halveras.
– Man ska komma ihåg att vi redan genomfört nedskärningar som berör studerande, arbetslösa och pensionärer. Så här bidrar de som arbetar, sade Sipilä enligt dagstidningen Hufvudstadsbladet.
Arbetsgivarna ser det som nödvändigt
Jyrki Häkämies, VD för de privata arbetsgivarnas centralorganisation, Finlands Näringsliv EK, tackar enligt dagstidningen Helsingin Sanomat regeringen.
– Situationen är så allvarlig och svår, att dessa åtgärder var helt nödvändiga, menar han.
Från bland andra landsorganisationen FFC klandras regeringen för att genom ensidiga beslut försöka ”smula sönder avtalsfriheten”.
”Regeringen leker nu med tändstickor nära en krutdurk.”
Kritiken från de finländska tjänstemännens centralorganisation, STTK, är heller inte nådig. På organisationens webbplats betecknar ordföranden Antti Palola regeringen agerande som ”ett häftigt angrepp på den finska modellen och den stabila avtalskulturen på arbetsmarknaden”.
Inte ens under ekonomiskt svåra tider ska man ägna sig åt en ekonomi- och arbetsmarknadspolitik som inte erbjuder några alternativ. Regeringen leker nu med tändstickor nära en krutdurk, anser Palola.
Drabbar främst kvinnor
Tjänstemannaorganisationen STTK påpekar att den grupp som framför allt drabbas av det framlagda paketet är kvinnorna, vilka ofta återfinns inom offentlig sektor eller inom privata vårdområden.
– Finlands offentliga välfärdstjänster vilar på kvinnornas axlar. Att försämra deras villkor innebär att jämställdhet bara blir tomt prat, menar Palola.
Regeringen har förklarat att man i morgon, onsdag, ämnar träffa arbetsmarknadens parter som då kan lägga fram sina synpunkter direkt.