Innan han blev facklig företrädare hade Hannes Veskimäe i tio års tid varit ansvarig för affärsrelationer med stora företagskunder i Estland. Men Nordeas nya fokus på aktieägarvärde pressade de anställda med kostnadsjakt och effektiviseringar.
– Vi ser samma trend i Skandinavien men där måste ledningen först förhandla med ett starkt fack innan de kan driva igenom förändringarna. Här kan ledningen införa precis vad de vill och de kan göra det omedelbart, säger Hannes Veskimäe.
Fackklubben var impopulär hos ledningen. I mitten av mars höll vd:n Petri Nikkilä ett tal till alla anställda, där Hannes Veskimäe inför arbetskamraterna fick höra att han var en ”romantisk” drömmare. Vd:n jämförde sin relation till Hannes Veskimäe med Nelson Mandelas relation till apartheidregimen i Sydafrika.
– Det var fullständigt absurt! Tänk att bli jämförd med Nelson Mandelas fångvaktare, säger Hannes Veskimäe.
Han förbjöds att kontakta medlemmar och andra anställda på deras jobbmejl eller jobbmobiler, och att använda intranätet och prata med medierna utan ledningens tillstånd. Banken krävde namnlistor på vilka som deltog i fackliga månadsmöten. Första maj hade klubben ändå 75 medlemmar. Hannes Veskimäe blev intervjuad om lönegapet mellan kvinnor och män som är mycket stort i finanssektorn.
En vecka senare fick han en formell varning. Han hade skadat Nordeas anseende genom att uttala sig i medierna och han hade olovligen mejlat kontorschefer. Han anklagades också för att ha tagit ut en kompdag på ett otillåtet sätt.
– Det var en vedertagen praxis att vi kunde kompa ut om vi hade arbetat på en ledig dag och berättade i förväg på jobbet. Ingen hade någonsin ifrågasatt det tidigare, säger Hannes Veskimäe.
Anmäldes till arbetsdomstolen
Estlands finansförbund EFL anmälde behandlingen av Hannes till landets arbetsdomstol. Den 13 oktober slog arbetsdomstolen fast att Hannes Veskimäe hade blivit diskriminerad av Nordea på grund av sitt fackliga arbete. Arbetsgivaren hade skapat en förolämpande och förminskande atmosfär och behandlat Hannes Veskimäe sämre än kollegorna.
Arbetsdomstolen uppmanade Nordea att omedelbart upphöra med diskrimineringen och dömde ut en symbolisk ersättning till Hannes. Företagets svar var att omedelbart avskeda honom. De anförda skälen var tre. Han ska ha brutit mot arbetstidsreglerna i juli och augusti, han ska ha berättat för en av sina stora företagskunder att han riskerade att bli uppsagd för sitt fackliga arbete och han ska ha brutit mot Nordeas värdegrund.
Under konflikten har Hannes Veskimäe fått starkt stöd från fack i Estland och Norden. Även världsfacket UNI-Finans har på sin Europakongress uppmanat Nordea att respektera fackliga rättigheter.
Nordea: Allt är i linje med lagen
I ett mejlsvar skriver Nordea Estlands informationschef Kadri Kütt att företaget har följt lagen när det gäller relationen till facket.
”Till exempel har facket tillåtits att hålla möten i bankens lokaler och tillräcklig information har gjorts tillgänglig via intranet. Allt är i linje med vad lagen förväntar sig, och i vissa fall ett mer aktivt stöd till fackliga aktiviteter än vad lagen kräver, i linje med koncernpraxis”, skriver Kadri Kütt.
Men Tanel Erik Podar, vice ordförande i Estlands finansförbund EFL, är nöjd med domstolens utslag.
– Den slår fast att klubbordförandens fackliga engagemang är det enda skälet till att han blivit diskiminerad, säger Tanel Erik Podar.
Hans Christian Riise, ordförande i Nordea Union Board, är bestört över hur ledningen för Nordea Estland har agerat:
– Det är mycket allvarligt för Nordea att få en dom på sig för att ha diskriminerat en facklig förtroendeman. Jag är inte säker på att de har förstått allvaret. Att de sedan säger upp honom dagen därpå är fullständigt obegripligt.