– Ericssonanställda som riskerar uppsägning har väldigt stora förutsättningar att få nya jobb. 80 procent kommer med stor sannolikhet ha ett nytt arbete inom sex månader, 90 procent inom ett år.
Det säger Ola Bergström, professor i omställning vid Handelshögskolan i Göteborg till Arbetsvärlden i dag. Han har länge studerat det svenska omställningssystemet i både ett europeiskt och ett internationellt perspektiv (se bland annat Arbetsvärldens tema om omställning här).
– Sverige har världens bästa system för att hantera uppsägningar. Det finns inget annat land i världen som kommer upp i de här resultaten, så det ser ljust ut för de här personerna.
Tränger undan redan arbetslösa
Han understryker att sådana här besked naturligtvis är mycket tråkiga, inte minst om det är mindre orter som drabbas, men säger att det stora problemet handlar mer om dem som redan är arbetslösa på de här orterna, och som på så sätt hamnar ännu längre bak i kön. En undanträngningseffekt som Ola Bergström menar är känd sedan tidigare stora neddragningar, som på Volvo under finanskrisen 2009 och vid Saab Automobil i Trollhättan efter konkursen 2011–2012.
Ola Bergström är en av ledamöterna i Industrins ekonomiska råd, som så sent som i går kom med sin rapport om industrins ekonomiska förutsättningar inför avtalsrörelsen 2017. I rapporten varnar rådet för att höga avkastningskrav inom industrin skapar problem när resten av ekonomin går på lägre varv. Det är något som Ericsson har anklagats för bland annat här i Arbetsvärlden av Unionens chefsekonom Lars Jagrén för några veckor sedan. Även om frågor om avkastningskrav direkt inte är hans expertområde, säger han att det inte självklart behöver vara orsaken i just Ericssons fall men att det generellt kan vara problematiskt.
– Om man har kvar sina höga avkastningskrav kanske man väljer att lägga ner i stället för att göra investeringar som kan bidra till att öka effektiviteten och konkurrenskraften.
– Mer investering i nya tekniker och gör att man också kan satsa mer framåt.