Unionens chefsekonom: Avkastningskraven är för höga Ericssons fabrik i Borås som skulle upphöra om företaget lade ner tillverkningen i Sverige. Foto: Adam Ihse/TT.

Unionens chefsekonom: Avkastningskraven är för höga

Ericsson Höga avkastningskrav gör att företag som Ericsson fokuserar på sparåtgärder i stället för investeringar, menar Unionens chefsekonom.
22 sep 2016 | 16:56
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Efter ryktena om att Ericsson lägger ned sin tillverkning i Sverige kritiserar fackförbundet Unionens chefsekonom Lars Jagrén börsbolagens höga avkastningskrav.

− ­Är det rimligt med avkastningskrav på femton procent när räntan är nära noll, inflationen obefintlig och tillväxten i världen två procent? Avkastningskraven riskerar att leda antingen till extremt riskfyllda investeringar eller till stora kostnadsbesparingar, säger Lars Jagrén till Arbetsvärlden.

− Risken är att företag som Ericsson fokuserar på sparåtgärder i stället för investeringar, framtida tillväxt, forskning och kompetensutveckling. I tider av stark strukturomvandling blir långsiktiga ägare allt viktigare.

Vad skulle en eventuell nedläggning betyda för Sverige?

− Den skulle vara jätteallvarlig eftersom Ericsson är ett stort tungt företag med flera underleverantörer och mycket forskning. Tillverkning är ofta nära knutet till forskning och detta är oroande för forskningen i Sverige.

22 sep 2016 | 16:56
Om skribenten
Chefredaktör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar