Unionens chefsekonom: Avkastningskraven är för höga Ericssons fabrik i Borås som skulle upphöra om företaget lade ner tillverkningen i Sverige. Foto: Adam Ihse/TT.

Unionens chefsekonom: Avkastningskraven är för höga

Ericsson Höga avkastningskrav gör att företag som Ericsson fokuserar på sparåtgärder i stället för investeringar, menar Unionens chefsekonom.
22 sep 2016

Efter ryktena om att Ericsson lägger ned sin tillverkning i Sverige kritiserar fackförbundet Unionens chefsekonom Lars Jagrén börsbolagens höga avkastningskrav.

− ­Är det rimligt med avkastningskrav på femton procent när räntan är nära noll, inflationen obefintlig och tillväxten i världen två procent? Avkastningskraven riskerar att leda antingen till extremt riskfyllda investeringar eller till stora kostnadsbesparingar, säger Lars Jagrén till Arbetsvärlden.

− Risken är att företag som Ericsson fokuserar på sparåtgärder i stället för investeringar, framtida tillväxt, forskning och kompetensutveckling. I tider av stark strukturomvandling blir långsiktiga ägare allt viktigare.

Vad skulle en eventuell nedläggning betyda för Sverige?

− Den skulle vara jätteallvarlig eftersom Ericsson är ett stort tungt företag med flera underleverantörer och mycket forskning. Tillverkning är ofta nära knutet till forskning och detta är oroande för forskningen i Sverige.

22 sep 2016
Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Nyheter
De viktigaste nyheterna två gånger i veckan