En Marshallplan för Sverige Per Lindvall, Britta Lejon, Samuel ENgblom, Mikael Feldbaum - sommaravslutning för Arbete och fritid.

En Marshallplan för Sverige

Podcast Sommaravslutning med Arbete och fritid. Gäst är ekonomikrönikör Per Lindvall som tror på statens revansch efter coronakrisen.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Coronakrisen kan föra med sig en ny syn på statens roll. Ekonomiskribenten Per Lindvall, TCO:s samhällspolitiska chef Samuel Engblom och ST:s ordförande Britta Lejon tror att en ny syn på staten bli allt mer utbredd. Staten kan särskilt i kristider fungera som beställare av stora framtidsprojekt som en elektrifiering av transportsektorn.

Tankarna om statens roll för näringslivet har funnits hela 2010-talet. Kanske blir corona-krisen för 2010-talsidéerna vad 1990-talskrisen blev för idéerna från 1980-talet, en tid för genomförande, menar Samuel Engblom. Även det finanspolitiska ramverket och medföljande idéer från 1990-talet börjar allt mer ifrågasättas, menar panelen.

Blir svenska politiker lika spendervilliga som nu tyska? Britta Lejon efterlyser en svensk Marshallplan och Samuel Engblom ser mer statligt stöd till välfärden i kommunerna. En hög a-kassa behöver inte leda till högre arbetslöshet och ny forskning tyder på att en hög skattekvot kan gynna entreprenörskap.

Här är Arbete och fritids sommaravslutning.

Om skribenten
Chefredaktör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar