En Marshallplan för Sverige Per Lindvall, Britta Lejon, Samuel ENgblom, Mikael Feldbaum - sommaravslutning för Arbete och fritid.

En Marshallplan för Sverige

Podcast Sommaravslutning med Arbete och fritid. Gäst är ekonomikrönikör Per Lindvall som tror på statens revansch efter coronakrisen.
26 jun 2020 | 15:10
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Coronakrisen kan föra med sig en ny syn på statens roll. Ekonomiskribenten Per Lindvall, TCO:s samhällspolitiska chef Samuel Engblom och ST:s ordförande Britta Lejon tror att en ny syn på staten bli allt mer utbredd. Staten kan särskilt i kristider fungera som beställare av stora framtidsprojekt som en elektrifiering av transportsektorn.

Tankarna om statens roll för näringslivet har funnits hela 2010-talet. Kanske blir corona-krisen för 2010-talsidéerna vad 1990-talskrisen blev för idéerna från 1980-talet, en tid för genomförande, menar Samuel Engblom. Även det finanspolitiska ramverket och medföljande idéer från 1990-talet börjar allt mer ifrågasättas, menar panelen.

Blir svenska politiker lika spendervilliga som nu tyska? Britta Lejon efterlyser en svensk Marshallplan och Samuel Engblom ser mer statligt stöd till välfärden i kommunerna. En hög a-kassa behöver inte leda till högre arbetslöshet och ny forskning tyder på att en hög skattekvot kan gynna entreprenörskap.

Här är Arbete och fritids sommaravslutning.

26 jun 2020 | 15:10
Om skribenten
Chefredaktör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev