Svenska och tyska arbetstagare är relativt bra på att hålla sig från jobbet på semestern och är mindre benägna att svara på arbetsrelaterade mejl eller telefonsamtal än andra européer.
Om undersökningen
Undersökningen genomfördes i mars 2022 i Belgien, Frankrike, Tyskland, Nederländerna, Storbritannien, Spanien, Italien, Norge, Finland och Sverige. Totalt intervjuades 10119 anställda. Urvalet är representativt för de specifika lokala arbetsmarknaderna och har samma sammansättning när det kommer till kön, ålder och examen som den aktiva arbetskraften i de berörda länderna.
Källa: HR- och lönespecialisten SD Worx
För båda länderna är det 23 procent som känner igen sig i vanan att följa upp arbetsrelaterad kommunikation på semestern, enligt undersökningen.
I Norge är siffran betydligt högre (43 procent) liksom i Nederländerna (37 procent) och Italien (34 procent).
Samtidigt har svenskar lättare att släppa jobbet mentalt på semestern. I Sverige är det 19 procent av arbetstagarna som uppger att de har svårigheter med detta, medan motsvarande siffra i Norge är 36 procent, i Storbritannien 33 procent och i Italien 32 procent. I genomsnitt för alla deltagagare i undersökningen hamnar siffran på 30 procent.
Framför allt är det yngre arbetstagare mellan 25–34 år som har svårt att hålla sig borta från jobbet under semestern (38 procent). Siffran för åldersgruppen 55+ sjunker till 20 procent.
Engelsmän behöver mindre semester
I undersökningen frågas även om hur många dagar deltagarna i de olika länderna upplever att de behöver ha semester för att ladda batterierna.
Störst behov rapporteras i länder som Spanien och Finland, där arbetstagarna föredrar 27 dagar respektive 34 dagar semester på ett år. I Storbritannien uppger arbetstagarna att det räcker med 8,5 dagar, medan svenskarna i genomsnitt anger 19 dagar.
Samtidigt är det en stor andel av arbetstagarna som är villiga att ta ut obetald ledighet när semesterdagarna är slut. Bland svenskarna uppger 44 procent att de är villiga att göra detta. För engelsmännen är siffran 43 procent och bland finska anställda 42 procent. Bland spanjorerna är det dock bara 27 procent som kan tänka sig att ta ut obetald ledighet när semesterdagarna är slut.