Det här gör opinionsbildarna i stället för Almedalen Det var då, Visby 2019, och TT Nyhetsbyråns har mingel i Almedalen. I år utan politikerveckan väljer opinionsbildarna helt andra aktiviteter. Foto: Henrik Montgomery / TT

Det här gör opinionsbildarna i stället för Almedalen

Coronakrisen Fördjupning, rapportsläpp. Hemester i Huddinge. Digitaliserade möten. Sveriges opinionsbildare laddar för en ovanlig Almedalsvecka – som kan komma att förändra det framtida Almedalen för gott och skapa mer ”off-Almedalenkänsla”.
25 jun 2020 | 14:11
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Vad gör en sann opinionsbildare i månadsskiftet juni-juli 2020, när viruset stoppar dem från att trängas i Visbys gränder, mingla och debattera? Har de och deras organisationer hittat något annat att fylla veckan med?

Vi har frågat proffs från tankesmedjor, fack och arbetsgivarorganisationer. Och det visar sig att flera anordnar eller medverkar i digitala alternativ.

Och så finns ju ett annat alternativ: att ta semester!

En sak är flera överens om: sabbatsåret ger möjlighet att omvärdera Almedalsveckan och kanske göra den kortare, billigare och mer klimatvänlig i framtiden.

  1. Vad gör du i år under Almedalsveckan?
  2. Har du och din organisation ersatt aktiviteterna i Almedalen med något annat? Vad?
  3. Saknar du att åka till Almedalen? Varför/varför inte?

 

Daniel Färm, chef för tankesmedjan Tiden:

Daniel Färm, chef för tankesmedjan Tiden.
Foto: Tankesmedjan Tiden.

Just i år känns det helt ok att inte åka dit. Men jag ser fram emot att komma tillbaka nästa år.

1. Jobbar.

2. Ja, vi släpper en bok av försvarsminister Peter Hultqvist, och en rapport om migrationspolitiken den veckan.

3. Nja, just i år känns det helt ok att inte åka dit. Men ser fram emot att komma tillbaka nästa år.

Tankesmedjan Futurions VD Ann-Therese Enarsson på ett Almedalsseminarium 2018 (t h Ulrica Schenström, numera Fores). Foto: Dennis Erixon.

 

Vi har över 300 anmälda redan och spurtar nu sista veckan, så jag skulle säga att vår spridning är större än vanliga almedalsår.

Ann-Therese Enarsson, VD för tankesmedjan Futurion:

1. Vi ställde inte in utan om, och arrangerar digitalmedalen.se under almedalsveckan. Så jag måste säga att jag har haft mer att göra än vanligt. Vi lär oss mötas digitalt och lär oss massor på vägen, precis som vi hoppas våra tittare ska göra.

2. Digitalmedalen är ett webbevent med samtal om framtiden och jobben. Vi behöver ju – i synnerhet efter denna vår – samtala och reflektera med andra om vad vi har att möta. Vi har över 300 anmälda redan och spurtar nu sista veckan, så jag skulle säga att vår spridning är större än vanliga almedalsår.

3. Visst saknar jag att mötas! Det fysiska spontana mötet är oslagbart som ofta bjuds i Almedalen, sådär i glasskön eller i backen på Hästgatan. Men framför allt saknar jag att ta del av seminarier från andra aktörer, den kunskap som sprids där. Och som jag tycker borde spridas bredare och inte stanna i ett tält. Alltför många eldar för kråkorna i Visby.

Flera av oss på Fores deltar i det digitala alternativ till Almedalen som vår samarbetspartner Altitude Meetings i Malmö anordnar.

Ulrica Schenström, ny VD för tankesmedjan Fores:

Fores nya VD Ulrica Schenström. Foto: Peter Knutson.

1. Jobbar på som (o)vanligt. I stället för att springa i trånga gränder, från seminarium till seminarium, avlöser videomöten varandra. Det är ett speciellt år i år och det märks väldigt tydligt genom att Almedalen är inställt.

2, Flera av oss på Fores deltar i det digitala alternativ till Almedalen som vår samarbetspartner Altitude Meetings i Malmö anordnar. Bland annat en programpunkt om hemlöshet där Andreas Bergström kommer att presentera vår rapport ”En social bostadssektor i Sverige?”

3. Självklart, det är ju svensk politiks centrum. ”Alla” samlas i en vecka för att lyssna på partiledarna, bråka om biljetterna till de ekonomisk-politiska seminarierna och få en försmak av solen i vackra Visby. Det är klart att jag saknar det, det gör nog alla som brukar vara där fast jag har många vänner som koketterar med att det är så skönt att slippa.

Det är klart att jag saknar det, det gör nog alla som brukar vara där fast jag har många vänner som koketterar med att det är så skönt att slippa.

Daniel Suhonen, chef Katalys:

Katalys chef Daniel Suhonen. Foto: Eva Lindblad.

1. Vi på Katalys arbetar på med annat, bland annat med flera viktiga böcker som kommer i höst. Vi använder den relativa stiltjen till att fördjupa våra analyser, läsa på, skriva, varva ner. Jag har länge tyckt att Almedalsveckan har växt över alla breddar och bör tidigareläggas en vecka, kortas till fem dagar och rensas från onödig och skadlig lobbying.

2. Nej inte i meningen att vi arrangerar massor med seminarier för webben och en oklar publik. Jag tror detta är en bra paus. Vecka 27 är för de flesta en mycket lämplig semestervecka och jag kommer själv rensa bordet inför semestern och skriva klart några saker.

3. Nej inte i år. Jag saknar på ett djupare plan den politikervecka som fanns för kanske tio år sedan innan storföretag och kommundirektörer tog över, och de slutna minglen blev legio. Den Almedalen ser jag gärna åter. Men den uppblåsta med tusentals meningslösa seminarier överfyllda Almedalsveckan, vars enda syfte torde vara att genererar skattefinansierade hotellnätter till Region Gotland – den saknar inte jag alls!

den uppblåsta, med tusentals meningslösa seminarier överfyllda Almedalsveckan, vars enda syfte torde vara att genererar skattefinansierade hotellnätter till Region Gotland – den saknar inte jag alls!

 

Finansminister Magdalena Andersson (S) i ett blåsigt Almedalen 2019.
Foto: Henrik Montgomery / TT

Jag tar semester och åker hem till släkten i Skellefteå. Långt från seminarier och rosémingel!

Jacob Lundberg, chefsekonom på Timbro och snart t f VD:

Timbros chefsekonom Jacob Lundberg. Foto: Timbro.

1. Jag tar semester och åker hem till släkten i Skellefteå. Långt från seminarier och rosémingel!

2. Inte specifikt under Almedalsveckan, men vi har under våren gjort en satsning på Facebooksända samtal som varit framgångsrik.

3. Ja, jag tycker fortfarande att det är roligt efter tio år. Ett unikt tillfälle att träffa bekanta, knyta kontakter och diskutera politik på ett avslappnat sätt.

Motdemonstranter protesterar i Visby 2019 när nazistiska NMR manifesterar under politikerveckan i Almedalen.
Foto: Henrik Montgomery / TT

Ursula Berge, Samhällspolitisk chef Akademikerförbundet SSR:

Ursula Berge, samhällspolitisk chef på Akademikerförbundet SSR. Foto: Theresia Viska.

1. Har semester.

2. Varken Järva eller Almedalen kompenseras just nu av något annat än att vi försöker hålla opinionsbildningen i gång så mycket det går, trots allt. Vi gör inga punktinsatser just de veckorna. Vi kommer dock att göra desto mer i uppstarten av hösten.

Jag är övertygad om att det här kommer att leda till en omprövning av hela Almedalen. Färre dagar, färre kommersiella aktörer och mer off-Almedalen-känsla.

3. Faktiskt inte. Jag är övertygad om att det här kommer att leda till en omprövning av hela Almedalen. Färre dagar (partierna tar en halv dag var i stället), färre kommersiella aktörer och mer off-Almedalen-känsla. Mer hållbart socialt, ekonomiskt och klimatmässigt. Pandemin blev ett välkommet uppbrott från en ständigt växande Almedalsvecka allt fler kände sig främmande inför och hade svårt att försvara för sin egen organisation.

Eftersom coronakrisen och dess konsekvenser präglar det här året, och Almedalsveckan inte blir av, tar jag en tidigare semester i år

Susanna Gideonsson, nyvald ordförande för LO, tidigare ordförande för Handelsanställdas förbund.

Nyvalda LO-ordföranden Susanna Gideonsson.
Arkivbild: Lisa Arfwidson / SvD / TT.

1. Eftersom coronakrisen och dess konsekvenser präglar det här året, och Almedalsveckan inte blir av, tar jag en tidigare semester i år.

2. På LO har vi inte direkt ersatt Almedalen med andra aktiviteter, däremot försöker vi fortsätta med vår ordinarie verksamhet så gott det går. Då handlar det om att belysa viktiga frågor för våra medlemmar genom bland annat opinionsbildning och digitala seminarier.

3. Ja, det jag saknar med Almedalsveckan är alla bra möten med många olika slags människor.

Ulrika Hyllert, ordförande för Svenska Journalistförbundet:

Ulrika Hyllert, ordförande för SJF. Foto: Petteri Flanagan Karttunen.

1. Jag ska läsa och lyssna ikapp på sådant jag inte hunnit under våren. Men mest ska jag försöka vara kompledig efter den extremt intensiva coronakris-perioden som tagit mycket extra tid. Så då blir det bad och utflykter med mina barn, nära och kära.

2. Vi kommer inte ha något speciellt, men vi hoppas få till flera av aktiviteterna som var tänkta till Almedalen senare i år. Vi har hunnit ha ett webbinarium om offentlighetsprincipen och planerar ordna fler efter sommaren. Den tid vi brukar lägga ner på förberedelser för Almedalsveckan har nu gått verksamhet kopplat till krisen i vår branschen: vi har fokuserat på  klubbstöd, förhandlingar, rådgivning till medlemmar och mycket politiskt påverkansarbete. Jag ska dock vara med i ett samtal om integritet i arbetslivet som Futurion anordnar i sitt Digitalmedalen.

3. Almedalsveckan är en fantastisk händelse så det känns tomt och tråkigt att det inte blir av. Trots problem med att det är dyrt och exkluderande för många mindre föreningar och aktörer så är det en plats för sprudlande dialoger, diskussioner och möten, en festival för samhällsintresserade som blir vad man gör den till. Jag kommer sakna intensiteten och möjligheten till diskussion om extremt smala ämnen som ändå drar publik. För mig är Almedalen debatt och nischade seminarier – inte rosé.

Jag kommer sakna intensiteten och möjligheten till diskussion om extremt smala ämnen

Annika Wallenskog, chefsekonom SKR: 

Annika Wallenskog, chefsekonom SKR. Foto: Rickard L Eriksson

1. Tar semester.

2. Nej, men vi planerar att komma med två rapporter denna och nästa vecka. Inte i stället för Almedalen, utan kopplat till Corona. Hade det varit Almedalen, så hade vi nog presenterat dem där.

3. Jag saknar inte att det ställs in ett år. Rätt skönt med paus från förberedelser och alla seminarier på plats, man har inte kunnat varva ned innan semestern. Det är därför även skönt att kunna ta semester den veckan i stället. Normalt sett har hela semesterperioden blivit sen annars.

vi kommer med två rapporter denna och nästa vecka. Inte i stället för Almedalen, utan kopplat till Corona. Hade det varit Almedalen, så hade vi nog presenterat dem där.

Fredrik Voltaire, utbildningsexpert Almega:

Almegas utbildningsexpert Fredrik Voltaire.
Foto: Almega.

1. Halva veckan blir det ”hemester” i vårt hus i Segeltorp, Huddinge. Halva veckan blir det en tur till Gotland med familjen.

Vi kommer ladda om inför Almedalen 2021 och då blir det förhoppningsvis full fart som vanligt.

2. Nej vi har inga andra aktiviteter inplanerade. Vi har kört en del webbinarier under våren, det har funkat bra. Vi kommer ladda om inför Almedalen 2021 och då blir det förhoppningsvis full fart som vanligt.

3. Ja! Almedalen är alltid en höjdpunkt med många spännande seminarier och möten med intressanta människor.

25 jun 2020 | 14:11
Om skribenten
Tf chefredaktör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev