LAS har länge varit en så pass infekterad fråga att reformerna för arbetsmarknaden har uteblivit. I mitten av den ekonomiska krisen från Covid-19 och inför en kommande utmaning med automatisering och digitalisering behöver reformerna för arbetsmarknaden snabbt komma igång om inte både arbetsgivare och anställda ska komma i kläm. Därför är det dags för Moderaterna att kompromissa om las.
Den svenska modellen har i stora drag alltid varit baserad på förhandlingar och kompromisser. Arbetsgivare och fackföreningar satte sig ner som vuxna individer och förhandlade villkoren för båda parterna. Denna process respekteras av politiken fram tills att Socialdemokraterna valde att kringgå detta och införa lagen om anställningsskydd.
Betydande reformer för arbetsmarknaden har sedan dess överskuggats av elefanten i rummet. Las har varit en så pass infekterad fråga att Vänsterpartiet hotar att fälla regeringen över den och borgerliga partier knappt vågar yttra mer än en vilja att reformera denna. Oftast utan några särskilt konkreta förslag för vad en sådan reformering av las skulle innebära i praktiken. Medan partierna fortsätter sitt skyttegravskrig i frågan blir företagaren som inte vågar anställa och personer som vill byta jobba lidandes. Den som på allvar vill komma framåt måste våga vara pragmatisk i frågan och sikta på att kunna göra sig av med skadligheten i las utan att samtidigt riskera jobbtryggheten för den som arbetar.
Inte heller blir Moderaterna kanske särskilt nöjda med en kompromiss där de får gå med på en permanent höjd a-kassa.
För alternativ behöver vi inte leta längre än vår granne i syd. I Danmark infördes reda på 90-talet så kallade flexicurity. Istället för att låsa in människor och deras trygghet i anställningarna återfinns istället en större trygghet i att vara arbetslös samtidigt som denna söker nytt jobb. Under den danska modellen är det betydligt lättare för företagen att både anställa och varsla människor. Detta kombinerat med ett starkare skydd för den arbetslöse genom en hög a-kassa och och hårdare krav på att göra sig anställningsbar har resulterat i en över tiden låg arbetslöshet och höga hög rörlighet på den danska arbetsmarknaden. Enligt en undersökning från World Economic forum känner sig dessutom danskarna tryggare på arbetsmarknaden än svenskarna.
En sån här kompromiss kanske inte gör Vänsterpartiet särskilt nöjda när företagen får lättare att både anställa och varsla människor. Inte heller blir Moderaterna kanske särskilt nöjda med en kompromiss där de får gå med på en permanent höjd a-kassa. Nöjd med en sån kompromiss blir nog istället de människor som får ett jobb eftersom att småföretaget vågar anställa utan hotet om att en felrekrytering kan kosta miljoner. Lika nöjd blir nog också personen som jobbat decennier i ett tungt yrke och nu vågar söka en ny anställning med mindre fysiskt börda utan hotet om att ett byte av arbetsplats också innebär att all trygghet försvinner.
Det är dags för Moderaterna att ta sitt ansvar som statsbärande parti och kompromissa. Både för arbetsgivaren och arbetstagarens skull.