”Man kan ha två tankar i huvudet samtidigt, TCO” Skatteläckaget ut från Sverige gör att samhället inte kan beskatta kapital jämlikt andra skattebaser, skriver SSR:s Simon Vinge i sin sista replik i debatten om exitskatten. Foto: Johan Nilsson/TT
Debatt

”Man kan ha två tankar i huvudet samtidigt, TCO”

Replik Efter TCO:s replik på SSR:s Simon Vinges debattartikel om att TCO inte anser att förslaget om exitskatt är tillräckligt genomtänkt, får Simon Vinge här en sista replik.
20 mar 2018 | 14:08
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Jag ställde i min första artikel frågan varför TCO inte bemöter frågan om kapitalflykt och skattesmitning i sitt remissvar om ett lagförslag som handlar om just detta.

Så låt oss backa några steg och se vad denna diskussion handlar om. Den handlar om att det i dag med bred samsyn finns en lag för att förhindra skatteflykt – som sedan decennier läcker som ett såll. Det har kommit ett förslag om att utarbeta en ny lag som har samma syfte men mindre läckage. Det är en lag som finns i ett tiotal andra länder. Bland dessa länder återfinner vi bland annat Danmark, Norge, Frankrike och Tyskland. Det är EU-länder som även efter lagens införande, mig veterligen, fortfarande har såväl familjeföretag som start-ups.

Det är en lag som skulle träffa cirka 1 000–2 000 individer årligen enligt Skatteverkets beräkningar – och som beräknas dra in ungefär en miljard kronor per år till statskassan. Min fråga kvarstår därmed: varför ligger det i Sveriges största arbetstagarorganisations intresse att denna topp-procent av de allra rikaste i samhället ska kunna fortsätta undanhålla skatt?

I princip alla medlemmar i TCO-förbund betalar därmed många tusentals kronor högre på sina löner för samma välfärd, jämfört med om skatteläckaget varit lägre

Min huvudpoäng är dock att de potentiella miljardintäkterna bleknar i jämförelse med grundproblemet. Nämligen den direkta konsekvensen av skatteläckage att samhället inte längre kan beskatta kapital jämlikt andra skattebaser. I princip alla medlemmar i TCO-förbund betalar därmed många tusentals kronor högre på sina löner för samma välfärd, jämfört med om skatteläckaget varit lägre och kapitalbeskattningen mer effektiv.

Artikelförfattarnas försök att besvara min ursprungliga fråga gör dock frågetecknet än större. Nämligen att de återigen tar upp TCO-förslaget om skattereform och bredare skattebaser. Men, återigen, utan att överhuvud ens nämna kapitalbeskattning.

Det är alltför uppenbart att det inte räcker med några djupa andetag för att driva medlemmarnas intresse. Man måste även kunna ha två tankar i huvudet samtidigt.

Simon Vinge
Chefsekonom Akademikerförbundet SSR

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev