Debatt

”Låt oss samarbeta mot ungdomsarbetslösheten”

Regeringen Löfven har många åtgärder för att få fler ungdomar i arbete, skriver Raimo Pärssinen (S), ordförande i arbetsmarknadsutskottet, i ett svar till Folkpartiets Roger Haddad.
27 okt 2014 | 14:58
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Raimo Parssinen

Raimo Pärssinen (S)

Roger Haddad (FP) raljerar över regeringens ambition att pressa ner den höga ungdomsarbetslösheten. Vi är nog överens om att den frågan måste prioriteras oavsett vem som styr landet.

Samarbetsregeringen har lagt ett antal nya förslag som leder till större möjligheter för fler unga att komma i arbete:
Grundläggande är att vi får en skola som ger alla elever en bra start i livet. Därför satsar vi mer resurser till fler lärare, färre barn i klasserna, ger de skolor som har de största utmaningarna riktade medel, vidtar åtgärder som lyfter lärarnas status och så vidare.

Vi ser behovet av ett fördjupat samarbete mellan gymnasieskolan och näringslivet genom till exempel fler teknikcollege.

Vi ger de elever som har misslyckats att få gymnasiebehörighet en ny möjlighet i vårt förslag om utbildningskontrakt.

Vi underlättar för generationsväxlingen inom kommuner och landsting genom att staten finansierar traineejobb där arbetslösa ungdomar får lämna arbetslösheten och i stället arbeta med avtalsenliga villkor och som blir ett efterlängtat tillskott inom exempelvis äldreomsorgen.

Den tidigare regeringen Reinfeldt lyckades inte så väl med att bekämpa arbetslösheten. Tyvärr valde Roger Haddad och övriga borgerliga riksdagsledamöter att prioritera stora skattesänkningar.

Nu vill regeringen Löfven satsa på investeringar och riktade resurser för att få fler i arbete. Jag är övertygad om att ingen regering alltid har rätt i alla detaljlösningar, men för alla Sveriges arbetslösa ungdomar så borde Roger Haddad och undertecknad vara överens om att lyssna på varandra och samarbeta i sakpolitiken. Roger Haddad säger sig stå bakom modellen för vårt förslag om utbildningskontrakt. En modell som jag gillar. Vi kan kanske hitta fler gemensamma lösningar?

Raimo Pärssinen
Ordförande i arbetsmarknadsutskottet

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev