Debatt

”Högskolebehörighet på yrkesprogram ger inte unga jobb”

Socialdemokraterna tänker fel om hur ungdomsarbetslösheten ska bekämpas, skriver Roger Haddad, arbetsmarknadspolitisk talesperson för Folkpartiet. Han vill ha lärlingsutbildningar där branschen tar ansvar för eleverna.
14 okt 2014 | 15:15
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Roger Haddad

Roger Haddad (FP)

När den nya minoritetsregeringen med Socialdemokraterna i spetsen nyligen presenterade sin arbetsmarknadspolitik lyftes ungdomsarbetslösheten som ett problem att angripa. Så långt är Folkpartiet överens med regeringen, men inte så mycket mer. Orsaken är att Socialdemokraterna inte omprövat sin utbildnings- och arbetsmarknadspolitik överhuvudtaget. Det är samma gamla förslag som lanserades redan inför valet 2006. Ungdomsarbetslösheten löser man hos Arbetsförmedlingen med fler insatser. Det kallas lite olika men den s.k. 90-dagarsgarantin har varit lite av ett S-flaggskepp också benämnt ”Västeråsmodellen”. Eftersom jag var ansvarigt kommunalråd i Västerås för utbildning och arbetsmarknad ser jag hur Socialdemokraterna utgått från våra insatser – direkt vägledning efter gymnasiet mellan Vuxenutbildningscentrum och Arbetsförmedlingen där unga arbetssökande utan slutbetyg får just vägledning och erbjuds motivationssamtal för att snabbt hoppa in på en utbildning, en yrkeskurs eller en praktik som sedan kan leda till ett arbete. Något löfte om arbete kan politiker självklart inte ge. Dessutom var vår modell byggd på snabb vägledning innan tre månader passerats. Oberoende av dessa insatser som kommuner gör som en sista åtgärd – när ungdomar lämnat gymnasieskolan – så är lösningen en reformerad grund-och gymnasieskola.

Det är här insatserna måste in för att dels fånga upp ungdomar, dels involvera branschen mer för att utveckla de yrkes-och lärlingsutbildningar som många ungdomar vill läsa. För att direkt efteråt få ett jobb. Och många ungdomar får också ett arbete direkt efter gymnasiet. Det Socialdemokraterna blundar för är att nästan 40 procent av yrkeseleverna lämnar gymnasiet utan ett slutbetyg – en viktig förklaring är att det är för mycket teori när målet för de unga är arbete direkt efter studierna. Övergångsfrekvensen från ett yrkesprogram är mellan 80 och 95 procent. Därför är Folkpartiet kritiska till Socialdemokraternas förslag att återteoretisera yrkesprogrammen i gymnasiet och att dubbla arbetsgivaravgiften för att anställa ungdomar. Inget av dessa förslag minskar ungdomsarbetslösheten.

Vi vill införa branschlärlingar där arbetslivet tar delvis eller helt ansvar för lärlingarna

Vi vill införa branschlärlingar där arbetslivet tar delvis eller helt ansvar för lärlingarna och vi motsätter oss krav på allmän högskolebehörighet. Det är den politiken som lett till avhopp och att unga lämnar gymnasiet utan ett slutbetyg. Det resulterar i stora samhällskostnader för vuxenutbildningen, försörjningsstöd för kommuner och att unga riskerar fastna i Arbetsförmedlingens garantier. Det är detta som tyvärr präglar Socialdemokraternas arbetsmarknadspolitik när man lyssnar till nya arbetsmarknadsministern. Folkpartiet anser inte att lösningen är att gå tillbaka till den politik som bidragit till Sveriges höga ungdomsarbetslöshet även om vi endast tittar på den faktiska ungdomsarbetslösheten, dvs de som varken studerar eller arbetar efter gymnasiet.

Roger Haddad
Talesperson för arbetsmarknad och integration, Folkpartiet

Relaterad läsning

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
  1. Av Fredrik 22 okt 2014:

    Instämmer helt i denna artikel av Roger Haddad.
    Högskola för alla unga är en utopi som saknar verklighetsförankring.
    MP och socialdemokraterna borde tänka om i den här frågan!

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev