Strikta rekommendationer om att undvika folksamlingar och stanna i hemmakarantän för att minska coronavirusets framfart slår hårt mot hotell- och restaurangbranschen. Att människor undviker att gå ut och äta på grund av omtanke om sin egen och andras hälsa är rimligt givet att vi alla har ett ansvar för att minska smitta. Inte minst för att skydda våra riskgrupper och se till att sjukvården inte blir överbelastad. Däremot leder den här förändringen i vanor att flera företag hotas av konkurs, och att tiotusentals människor har redan förlorat jobbet.
Hemmakarantän kan inte vara synonymt med att människor slutar leva. Företagen måste ställa om, och politiken måste vara behjälplig. Det går att göra två saker samtidigt, att både stoppa smittspridningen och rädda jobb. Politiken måste vara modig och ompröva tidigare beslut och det är allt annat än läge att fortsätta med socialdemokratisk förmyndarpolitik.
Här är tre reformer för att rädda jobben; som dessutom gör Sverige lite mer som resten av världen.
Här är tre reformer för att rädda jobben; som dessutom gör Sverige lite mer som resten av världen:
För det första, reformera utskänkningstillstånden. Idag måste restauranger servera mat för att få servera alkohol, detta skall ske genom bordsservering för att minska smittspridningen. Men den som vill köpa sig hem mat kan inte det idag eftersom det är förbjudet. Det borde det inte vara. Den som köper take-away borde också kunna köpa med alkohol. Restauranger borde få sälja alkohol som fristående återförsäljare. Detta skulle direkt påverka likviditeten i företaget samtidigt som det underlättar återhämtningen och hjälper de stå bättre rustade inför nästa kris.
Låt det finnas uteserveringar så länge det finns efterfrågan att vistas på dem.
För det andra, regelförenkla uteserveringarna. Flera kommuner har redan beviljat tillstånd för uteserveringar tidigare än vanligt och samtidigt tillåtit mer utrymme för serveringarna. Att uteserveringar varje sommar är fulla vittnar för sig självt om att det finns en efterfrågan på att utöka antalet platser. Tidsbegränsningar gällande uteserveringar borde också helt slopas. Låt det finnas uteserveringar så länge det finns efterfrågan att vistas på dem.
För det tredje, stärk ägande- och nyttjanderätt av lokaler. Den strukturella omvandling vi ser i främst stadskärnor är svår att förhindra. Istället bör vi möjliggöra för nya företag och koncept växa fram. Tillsammans med att en reformering av utskänkningstillstånden avskaffa kravet på fullskaligt kök och göra det enklare att omvandla lokaler. På så sätt blir det enklare för företag att förändra sig efter behov, och stadskärnor lika så. Exempelvis kan Sverige bli mer europeiskt och få chansen att uppleva koncept som vin- och ölbarer.
Förmynderipolitiken har redan försvårat företag i årtionden och riskerar nu att bli dödsstöten.
För att kunna rädda så många jobb och företag som möjligt måste vi reformera. Förmynderipolitiken har redan försvårat företag i årtionden och riskerar nu att bli dödsstöten. Stefan Löfven måste överge förmynderipolitiken, rädda jobben och låta Sverige bli mer som resten av världen.